(Last Updated On: 2. december 2021)

En Stevns-sang, ti historier om bl.a. altertavler fra en guldaldermaler og besøg af en Hollywood-stjerne samt adskillige billeder af mennesker, bygninger og landskaber kan man gå på opdagelse i i dette års udgave af ’Stevns før og nu’, der også – meget aktuelt – zoomer ind på en influenzapandemi, som den blev oplevet her på egnen for 100 år siden.

Redaktion og artikelskrivere er fra venstre Poula Backs, Henning P. Nielsen, Knud Rasmussen, Jens Carl Jørgensen, Svend Jensen, Erik A. Mouritzen, Knud Børge Pedersen og Poul Henriksen. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Bogudgivelse: Fredag i sidste uge udkom den 22. udgave af ’Stevns før og nu’, hvilket blev markeret samme eftermiddag ved en mindre bogreception på Stevns Lokalhistoriske Arkiv i Egestræde 14, hvor blandt andre holdet bag årets udgivelse var til stede.

Tidligere bibliotekar og opvokset i Harvig, Henning P. Nielsen, der – trods sin bopæl i Bagsværd – hver mandag tager turen til arkivet i Store Heddinge, har igen i år været tovholder på at få samlet historierne og billederne til årbogen. Der lød fra arkivleder Erik Mouritzen en stor tak for hans ihærdige arbejde med udgivelsen.

Henning P. Nielsen har selv leveret flere artikler til dette års udgave af Stevns Før og Nu. (Foto: Rikke Michael Hansen)

’Det er fuldbragt’

Henning P. Nielsen bød de fremmødte velkommen og henledte derefter opmærksomheden på bogens bagside, der i år har et billede af altertavlen i Holtug Kirke, som viser Jesus på korset med Maria, Johannes og Maria Magdelene ved korsets fod, og hvorunder ordene ’Det er fuldbragt’, står skrevet.

– ’Det er fuldbragt’ beskriver også meget godt, at bogen er færdig – og året der gik, sagde Henning P. Nielsen, og rettede derefter opmærksomheden mod indholdet i bogen, som har et bredt spektrum af både stort og småt med.

Altertavlen i Holtug Kirke er malet af J.L. Lund – Jesus på korset med Maria, Johannes og Maria Magdalena ved korsets fod. (Foto: Jesper Jørgensen)

Ambeck-Madsen i købmandslære

Bogens første artikel er erindringer af Legos tidligere pressechef og nu afdøde Peter Ambeck-Madsen, som sidst i 1950’erne stod i købmandslære hos Chr. Richter i Store Heddinge. Peter Ambeck-Madsen har en humoristisk pen, hvilket allerede skinner igennem i ’forspillet’, som han betegner det, hvor han bl.a. skriver:

’Alt er, som jeg, og kun jeg, husker det – og alt er venlig ment. Og så er det jo godt alt sammen.’

Erindringerne, som ifølge arkivets formand Poul Henriksen blev givet til Stevnsbladet, fortæller om Gentofte-drengens store sømandsdrømme, der dog efter en kort tur til søs hurtigt bliver udskiftet med ’at stå i lære i en stor, blandet gl. købmandsforretning’. Efter samtale med Georg Richter i det store, cigarrøgfyldte og meget støvede købmandskontor blev der indgået aftale om fire (der dog kun blev til tre) års læreplads i foretagendet, med start 1. juli 1957.

Peter Ambeck-Madsen ved longjohn cyklen under sin læretid som købmand hos Chr. Richter. (Foto: Stevns Lokalhistoriske Arkiv)

Sjovt er det at læse om indretningen af og syslerne i det lille lejede værelse på Højskolehjemmet i Algade, også kaldet ’Hotel Pietrino’ (lille Peter), de lange arbejdsdage i købmandsforretningen med små revolutioner i detailhandlen såsom Coca Cola og dybfrostvarer. Og det, der skulle vise sig at slå hul på bylden ift. nye venskaber; ’den første store totalfest, Stevnsfesten’. Og festlighederne fortsatte med Donkey-klub, Jazz på Hotel Phønix, klubaftener i Munkegården, nathuefest i Richters gård og endda en Æselfest.

Her ses Jens Traberg, her som borgmester fotograferet i forbindelse med æselfesten, som for øvrigt et omtalt i Stevns før og nu 2014 side 25. Æselfesten blev afholdt 19. juni 1963 og var nummer tre i rækken af Stevnsfester, som var med til at finansiere opførelsen af Stevnshallen. (Foto: Stevns Lokalhistoriske Arkiv)

Udover de lange lister med persongalleriet fra byen, fra arbejdspladsen og fra fritiden, bliver også fire familier beskrevet, som hver især betød meget for købmandslærlingen: Købmand Nielsens, familien Palstrøm, familien Henneke samt Mona Lisa Højlund Hansen og hendes søde mor Edith.

Peter Ambeck-Madsen var den 20. juni 1960 uddannet ’cand.rosin, færdiguddannet diskenspringer og kom aldrig siden bag en købmandsdisk’.

Den spanske syge

Arkivformand, Poul Henriksen giver læseren et indblik i Den spanske syge, som var en verdensomspændende influenzapandemi, der kom til Danmark – og til Stevns – i tre bølger og varede fra 1918 til 1920.

Sundhedsmyndighedernes anbefalinger dengang den spanske syge hærgede i Danmark. (Stevns Lokalhistoriske Arkiv)

Distriktslægen i Store Heddinge fik indberetninger fra lægerne i Tryggevælde lægekreds og videregav oplysninger om antallet af smittetilfælde, indlagte og dødsfald til sundhedsstyrelsen, meget lig de tal, der også dagligt følges op på i forbindelse med nutidens coronapandemi.

Sundhedsanbefalingerne er også sammenlignelige såsom renlighed, holden for munden ved hoste og nys samt afstand.

Man kan i artiklen endvidere læse små uddrag om sygdommen og dens konsekvenser i hverdagen fra lokale erindringsskriverier.

En boghandler mindes

Tidligere på året gik boghandler gennem mere end 60 år, Helmer Nielsen, bort. Inge Rasmussen har dedikeret et kapitel i bogen til en gennemgang af hans lange og aktive liv med bøger.

 

Læretiden foregik i Danmarks største boghandel, beliggende i Strøby, mens han de fleste af årene solgte bøger fra sin egen Stevns Boghandel på Nytorv i Store Heddinge, som senere flyttede til privatadressen i Rødvig.

Sammenhold, skibsforlis og skiftende ejerskab

Årbogen indeholder desuden en artikel om livet for og sammenholdet blandt husmændene i Harvig, skrevet af Henning P. Nielsen, der selv er født i Harvig i 1951.

Husmændene i Harvig hjalp hinanden, her med høstarbejdet, hvor den ene af hestene foran selvbinderen var lånt af naboen. (Foto: Stevns Lokalhistoriske Arkiv)

Også to skibsforlis ved Harvig er beskrevet i en artikel af Poul Henriksen.

Desuden er ’naboen’ Højerup med, eller nærmere bestemt den gamle kirke i Højerup, hvis skiftende ejerforhold beskrives af Jens Carl Jørgensen, der er formand for Selskabet Højeruplund.

Kirken er i dag ejet af Selskabet Højeruplund, mens sådan har det ikke altid været. Det har ifølge Jens Carl Jørgensen været en juridisk kastebold. Kirken har endda i årene 1928-33 stået helt uden ejer, hvilket man alt sammen kan læse mere om i årbogen.

Marilyn Monroe hos købmanden

Om end der ikke foreligger billeddokumentation, så beskrives det i stedet med ord, at den verdensberømte Hollywoodstjerne, Marilyn Monroe handlede i Købmandshuset ved Bøgeskoven.

Hvorfor hun var på besøg i Bøgeskoven og hvad hun gerne ville købe i den lille købmandsbutik på Holtug Strandvej nummer 66 kan man læse mere om i artiklen om ’Købmandshuset ved Bøgeskoven’, skrevet af Poul Henriksen.

Altertavler fra en guldaldermaler

Knud Børge Petersen giver i et andet af årbogens kapitler en grundig introduktion til guldaldermaleren J.L. Lund, som har malet to altertavler til kirker på Stevns.

– Lund har været lidt glemt og har stået i kulissen ift. Eckersberg. De to var på samme tid på kunstakademiet i København, og de blev udnævnt som professorer den samme dag, det var i 1818, oplyser Knud Børge Petersen, der i årbogen har beskrevet J.L. Lunds to altermalerier, der hænger i hhv. Holtug Kirke og i Sankt Katharina Kirke.

En Stevnssang (af Valdemar Friis), en henrettelse (redigeret af Henning P. Nielsen) og en tragisk begivenhed (af Knud Rasmussen) har også fået plads i bogen, der ydermere har flere ’før og nu’-billeder af mejerier og bagerier på Stevns.

Oplagt gaveidé

Redaktionen bag årets udgivelse er Henning P. Nielsen, Knud Rasmussen, Poul Henriksen, Erik Mouritzen og Svend Jensen, der som altid opfordrer til at købe bogen som julegave, mandelgave, værtindegave eller blot til sin egen samling.

Bogen er allerede kommet i handlen og kan købes følgende steder: Stevns Boghandel i Rødvig, Dagli’Brugsen Rødvig, SuperBrugsen Store Heddinge, Meny Store Heddinge, Kontorcentret i Store Heddinge, Staxen i Hårlev Dagli’Brugsen Hellested, Dagli’Brugsen Strøby, Min Købmand Lyderslev og endelig på lokalarkiverne i Store Heddinge og i Hårlev, samt i de to boghandlere i Køge: Bog & Idé samt Bogladen.

Skriv en kommentar