(Last Updated On: 27. juli 2018)

Man kan næppe påstå, at erhvervslivet blomstrer på Stevns, i hvert fald ikke den del med kæmpe arbejdspladser, rygende skorstene m.m. Sådan behøver det heldigvis heller ikke at være. Mindre kan gøre det, og vi har i hvert fald noget ikke mange andre har, en fantastisk natur og kultur.

Heldigvis er vi også beriget med en borgmester, der forstår sig på de mindre erhvervsvirksomheder. Jeg læste med positiv interesse hendes kommentarer til Bådklubben Eges kommende 50 års jubilæum om behovet for at støtte op om ildsjæle.

Jeg citerer: “Det er ikke let at tænde en ildsjæl, til gengæld kan man nemt slukke en ildsjæl”. Med de vise ord, og den visionære tilgang til de små erhverv, føler jeg mig bekræftet i, at Stevns har en tryg fremtid, trods mangel på rygende skorstene.

Ja, altså lige til jeg var forbi et af mine yndlingssteder, Rødvig. Her har virkelyst blomstret igennem flere år, og det der engang alene var en smugkro for de lokale fiskere, der jo har haft meget trange tider (ja, erhvervet er vel nærmest uddødt på de kanter), er nærmest forvandlet fra et øde fiskerleje til en perle for turister og folk på tur i Stevns-regionen.

Der er kommet udlejning af cykler, knallerter, kæmpeskak, som turisterne elsker, spændende spisesteder og en lyst til at få stedet til at udvikle sig og blomstre. Der har været færge til Sverige på tapetet, sauna for sejlerne, bedre skiltning osv. Den ene aktivitet trækker den anden med sig, og det der engang var et øde fiskeleje med råben og hujen fra den lokale smugkro, er nu en perle for lystsejlere, turister, endagsgæster m.m.

Fantastisk vil jeg sige. Og med den innovation og fremsynethed borgmesteren lægger for dagen, kan man jo sagtens gætte sig til, at den er rygraden i forståelse for de små erhverv, der har skabt hele fundamentet for “at en aktivitet trækker en anden med sig”.

Men nej, det er som de falske Nigeriabreve, der lokker uvidende til med falske løfter. Der er ingen klog borgmester, ligesom der ikke er en rig prins, der skal have formidlet nogle millioner dollars.

Sagen er den, at en af de virkelige ildsjæle, Michal der ejer flere af stederne i Rødvig, igen og igen er stødt på modstand fra den “innovative borgmester”. Ikke grundet klager, ikke grundet andre forretningsdrivende, der føler sig presset (de kan blot aflæse deres omsætningstal for de sidste 10 år), ikke med sunde argumenter. Men med en stædig bureaukratisk holdning til alt, hvad der hedder lokal udvikling.

Konsekvensen er, at han nu rykker mod andre græsgange. Ikke fordi han er træt af Rødvig, tror faktisk han holder rigtigt meget af stedet. Nej, fordi han netop er en af de ildsjæle, der er svære at tænde op, men så nemme at slukke igen. Som man siger i sygehusvæsenet. “Operationen var en kæmpe succes, desværre døde patienten”. Nu kalder de virkelige innovative på manden, så virkelysten forbliver, bare ikke hvor Stevns kunne bruge den.

Slut med lokal virkelyst, slut med dristige initiativer for egen regning, slut med et Rødvig, der sprudler af glade gæster. Det er dælmer galt, som man ville sige i Jylland. Og nu må jeg personligt vinke farvel til et dejligt indslag for fremmed mad, nu er det tilbage til pomfritter og ristede pølser. Hurra for innovation og virkelyst.

Med venlig hilsen

Frank Rasmussen

Kystvejen 9

Strøby Egede

 

Skriv en kommentar