(Last Updated On: 14. juli 2020)

Med sine 42 kilometer kystlinje ligger halvøen Stevns på det østlige Sjælland. Her er skøn natur, oplevelser for store og små og endda en verdensarv.

Nedenfor er et udpluk af nogle af de mange oplevelser og aktiviteter, som Stevns har at byde på. Find også informationer om et varieret udbud af overnatnings- og spisemuligheder.

Som perler på en snor

Naturperlerne er mange, og besøger man Stevns, kommer man ikke udenom Stevns Klint UNESCO Verdensarv. Et tyndt lag af fiskeler, der tydelig kan ses i klinten, dokumenterer det dramatiske meteornedslag, som for mere end 66 mio. år siden blandt andet medførte dinosaurernes uddøen.

I landsbyen Højerup kan man bl.a. se striben af fiskeler i klinteprofilen og landsbyens gamle kirke, hvis kor styrtede i havet i 1928.

Kig også indenfor i det 200 år gamle Fiskerhus, der ligger lige ved kirkekæret og kirken.

En bid af Stevns Klint, som den ser ud ved den gamle kirke i Højerup. (Foto: Stevnsbladet)

I Boesdal Kalkbrud kan man opleve resterne fra dengang, der blev udvundet og bearbejdet kalk i Boesdal. De to ovne, som blev benyttet til at brænde kalken, findes stadig og det samme gælder den store pyramide, hvor man opbevarede det knuste og tørrede kalk.

Stevns Fyrcenter er også et besøg værd. Her finder man det 27 meter høje Stevns Fyr, beliggende på Stevns Klint 41 meter over havets overflade.  Gå en tur op i tårnet og nyd udsigten. Husk også at besøg Fyrmesterboligen hvor der løbende er forskellige udstillinger

Indtil 1972 blev der gravet kridt og kalk i Holtug Kridtbrud. I dag kan man finde en lang række sjældne og fredede planter i bruddet. Det er også et godt sted at finde fossiler og forsteninger.

Et væld af vandreture

Ikke så langt fra det historiske Gjorslev Gods ligger Gjorslev Bøgeskov, der rummer 55 gravhøje, et rigt fugleliv, Møllesøen og mulighed for flere gode gåture.

Faktisk er det muligt at gå hele vejen fra havnebyen Rødvig i syd til Bøgeskoven Havn i nord via den 22 kilometer lange Trampestien, som store dele af vejen går langs klintekanten med et par afstikkere ud på markveje og mindre veje.

Trampestien ender – eller begynder – i den lille hyggelige havneby Rødvig, der både har lystbådehavn, fiskerihavn, restauranter og cafeér, gode overnatningsmuligheder samt sandstrand og badebro. (Foto: Stevnsbladet)

Tryggevælde å er et af Sjællands største åsystemer med udløb i Køge Bugt ved Strøby Egede. Der må sejles med båd, kano eller kajak uden motor på åen fra
åens udløb i Køge Bugt til Tryggevældegården syd for Hårlev. Flere steder er der adgang for gående, bl.a. ved Kirkestien i Strøby, med borde, bænke, shelter, informationstavler, bro og indhegnet engareal. Find inspiration til flere gåture langs Tryggevælde å her.

Andre gåtursmuligheder er Kløverstierne i hhv. Hårlev og i Rødvig.

Kunsten og kulturen på Stevns

Hvert år den sidste weekend i august åbner lokale kunstnere og kunsthåndværkere deres atelierer og værksteder for besøg, der giver mulighed for at opleve kunstneren i eget miljø og få en god dialog om tilblivelse af værker samt arbejdsprocesser. Åbne Atelierdøre Stevns & Faxe er et kunstnerfællesskab, der repræsenterer flere forskellige kunstformer.

På loftet over biblioteket i Store Heddinge ligger Kulturloftet, hvor der er skiftende udstillinger af danske og udenlandske kunstner. Skiftende udstillinger kan man også opleve i den tidligere fyrmesterbolig ved Stevns Fyr.

Det tidligere Stevns Museum i Højerup huser denne sommer salgsudstilling med lokalt designhåndværk. (Foto: Stevnsbladet)

Man kan også opleve lokalt design og snedkerhåndværk i det gamle Stevns Museum i Højerup, hvor VæRK21 i sommermånederne har åbnet pop-up salgsbutik.  VæRK 21 udgøres af en grafiker samt en flok møbelsnedkere og designere.

På havnen i Rødvig møder man flere steder små butikker med lokal kunst. Kig efter de små fiskerhuse og læg også vejen forbi skibsværftet og den store, blå hal, hvor der bl.a. er salgsudstilling med lokalt kunsthåndværk og kunst.

Den berømte forfatter Martin A. Hansen voksede op på Stevns, og med Digterruten bliver litteraturen bragt ud i det stevnske landskab, fra Solgårdsparken i Strøby Egede til Holtug Kirke. Undervejs er seks rutepunkter, som hver bringer uddrag fra citater og oplysninger om tre af Martin A. Hansens fortællinger, knyttet til lokaliteten.

Museer og anderledes ferieoplevelser

Var det noget med en eftermiddag med let vandring, cellomusik og champagne? Det er en af turmulighederne hos Klintetours, hvor man også kan komme på f.eks. smagsvandring og stillevandring.

Tag på cello- og champagnevandring langs Stevns Klint med Anne Rosell Holt og Jacob Shaw. (Foto: Stevnsbladet)

Anderledes oplevelser finder du også hos Frugtlageret, der udbyder forskellige kurser og events for såvel voksne som børn i deres naturskønne frugtplantage lidt uden for landsbyen Havnelev.

Mere traditionelle museumoplevelser finder man på Koldkrigsmuseum Stevnsfort, der var en vigtig brik i Danmarks og Natos forsvar under Den Kolde Krig. Her er der dagligt guidede ture på både landjorden og i undergrunden samt mulighed for at booke et escape room.

Et andet museum finder du på Christiansø i Rødvig, hvor Flinteovnen rummer udstilling i tre etager.

Dyk, SUP, surf, fugl og fisk

Holder du ferie på Stevns, er det med adgang til en 42 kilometer lang smuk kystlinje med flere gode badestrande, bl.a. i Strøby Ladeplads og Rødvig, og flere steder bliver der i sommerhalvåret opsat badebroer langs kysten.

Udover lystbådehavnen i Rødvig er der også små hyggelige havne i Lund og i Bøgeskoven.

Kysten tiltrækker året rundt lystfiskere, som bl.a. håber at få havørreder på krogen. For dem, der foretrækker de flyvende væsener, er der både rovfugletræk og vandrefalkeyngel ved Stevns Klint, et rigtig godt udsigtspunkt for fugletræk er ved Mandehoved og Stevns Naturcenter. Også Tryggevæld Ådal har et rigt og spændende fugleliv.

Den kridhvide kalk giver en helt særlig undervandsoplevelse. (Privatfoto)

Der er endvidere flere vandsportaktiviteter at give sig i kast med. Vil du gerne opleve Stevns Klint og den hvide kridtbund under vand, kan du eksempelvis tage ud og dykke med DykkerGitte.

Du kan også prøve kræfter med forskellige typer af surf og boards, bl.a. hos LimeLight BoardSport Club, der har etableret sig i Rødvig med ønsket om at fremme de forskellige surf og boardsportsgrene. Hos Blue Water SUP kan man leje SUP udstyr og få undervisning.

Hos Kajakguiden Stevns kan du melde dig på kajakkurser og kajakture ved Stevns Klint. Der er både noget for den absolutte begynder, den lidt øvede og ture for den erfarne kajakroer.

Det stevnske spisekammer

Ferietid er spisetid, og Stevns har et skatkammer af lokale fødevarer kombineret med et varieret restaurations- og cafeliv.

Fra gammel tid og ganske egnsbestemt findes der mange gode historier om og opskrifter med det suveræne Stevnskirsebær, som forrige år oplevede en lille renæssance her på halvøen.

De mørkerøde kirsebær er saftige, men hvinende sure – til gengæld gør deres høje syreindhold dem helt fantastiske til saft, vin og syltetøj. Og et af de bedste i verden er sorten “Stevnskirsebærret”, som stammer her fra halvøen. (Privatfoto)

I havnebyen Rødvig er der sommeren igennem madmarked, hvor lokale producenter sælger deres fødevarer. Det er hver onsdag i månederne juli og august, hvor fødevareproducenter har boder på havnen.

I området er også flere gårdbutikker, heriblandt Engvang Frugt Gårdbutik lidt uden for Strøby, Klippingegård nær Klippinge og økologiske Nørbys Grøntsager lidt uden for Magleby.

Vil man helst undgå madlavning og opvask, så er mulighederne for at spise ude mange og varierede. F.eks. kan man besøge: Vallø Slotskro der ligger lige over for  Vallø Slot og slotshaven eller Vallø Spisehus ved den lokale golfbane lidt uden for Store Tårnby.

I Bøgeskoven og i Højerup ligger de to traktørsteder: Traktørstedet Højeruplund og Traktørstedet Gjorslev Bøgeskov, og denne sommer er der endvidere spisemuligheder ved Stevns Fyrcenter.

Hos The Norrmans i den lille landsby Tåstrup lidt uden for Hellested er der åben i restauranten på udvalgte dage.

Rødvig har egen fiskebutik, Rødvig Fisk samt et varieret udvalg af restauranter: Restaurant Harmonien, Restaurant Lanterna, Restaurant Rødvig Kro og Badehotel, Restaurant Konference og Hotel KlintenLettere måltider finder man på Cafe Ugarit, Café Marina & Pub samt Klintens Sandwichproviant, der alle ligger i havneområdet.

Også Hårlev har egen kro med spisemuligheder på Restaurant Hårlev Kro, og i Strøby Egede er Restaurant UdsigtenGastronomia Smeralda og Strøby Egede Forsamlingshus Anno 1942

I købstaden Store Heddinge er der udover forretninger, kirke og vandtårn også flere spisemuligheder. Udover den obligatoriske pølsevogn på torvet og flere pizzariaer i bymidten, finder du også Hansen Café og Bar, Café Algade.Hotel Stevns serveres der også mad.

Velbekomme.

Overnatningsmulighederne er også mange og forskelligartede

Lige fra hotel til shelters, mulighederne for overnatning er mange og af forskellig karakter.

Er du til campinglivet, findes der to campingpladser, én i nord: Stevns Camping og én i den sydlige ende af kommunen: Rødvig Camping. På Rødvig Fiskerihavn er der flere autocamperpladser og dertil hørende faciliteter.

Shelters i Boesdal Kalkbrud.

Der er et varieret udvalg af airbnb samt Bed & Breakfast-steder.

Du kan også vælge at sove i det fri på enten Flagbanken ved Mandehoved og Stevns Naturcenter, hvor der er teltplads, bålplads, shelter og toilet eller i Boesdal Kalkbrud, hvor der er to sheltere i den vestlige ende af det nedlagte kalkbrud. Her er også bålplads og adgang til vand og toilet. Shelter er der også ved Tryggevælde Ådal samt i landsbyerne Holtug og i Boestofte.

I Store Heddinge findes vandrerhjemmet Danhostel Store Heddinge

Det er muligt at leje sommerhuse på Stevns, blandt andet igennem Feriepartner Møn og Stevns, og i sommerhusområdet ved Rødvig er Rødvig Ferieby med udlejning af feriehuse.

Det er muligt at tage på kroophold i både Vallø på Vallø Slotskro og i Rødvig på Rødvig Kro & Badehotel. I Rødvig finder du også Konference & Hotel Klinten samt Stevns Klint Strandpension.

Sådan kommer du rundt på Stevns

Nogle kører til Stevns i egen bil, andre kommer cyklende eller sejlende, mens andre igen benytter sig af de lokale busser samt Østbanens tog, som kører mellem Rødvig og Køge. Trafikselskabet Movia dækker busruterne.

Når først du er vel ankommet til den stevnske halvø, er der også flere måder at komme ud til de skønne seværdigheder i området.

På gåben kan du bl.a. gå hele eller dele af den i alt 22 kilometer lange Trampestien lang Stevns Klint, fra Bøgeskoven i nord til Rødvig i syd.

Ved flere lokationer langs klinten er det også muligt at leje en orange landcykel. Cyklerne er nemme at leje direkte igennem den tilhørende app, og du kan snuppe en cykel et sted på Stevns og aflevere den ved et at de andre cykel-spots. Der er i alt 9 spots på Stevns med de orange cykler, så ankommer du f.eks. med toget til Rødvig eller Store Heddinge, kan du nemt snuppe en cykel og tage ud og udforske Stevns på to hjul.

De orange landcykler er let genkendelige og kan findes flere steder rundt på Stevns. (Foto: Stevnsbladet)

Bliver trave- eller cykelbenene trætte, kan du i sommermånederne juli og august køre med den gratis Klintebus langs Stevns Klint. Klintebussen kører tre daglige ture – tur/retur mellem  Rødvig og Bøgeskov Havn med stop ved Boesdal Kalkbrud, Koldkrigsmuseum Stevnsfort, Traktørstedet Højeruplund, Stevns Fyrcenter, Store Heddinge Station, Mandehoved og Holtug By, hvor man kan vælge at hoppe af bussen.

Vil du gerne opleve klinten fra vandsiden, kan du i stedet hoppe ombord på turbåden ’Klinten Boattours’. Der er tale om en to timers sejltur med afgang fra lystbådehavnen i Rødvig forbi Rødvig Flinteovn, Boesdal Kalkbrud og videre til Højerup Gammel Kirke, hvor turbåden vender og sejler retur til Rødvig Havn. Der er faste afgange og ture bookes online.

Rigtig god tur rundt i det stevnske sommerland.

Skriv en kommentar