(Last Updated On: 19. september 2019)

Tanja Larsson er det første socialdemokratiske folketingsmedlem fra Faxe-kredsen i over 103 år

Det nye medlem på tinge blev fejret med blomster.

Politik: Tanja Larsson var blandt de otte af Socialdemokratiets opstillede kandidater i Sjællands Storkreds, som fik flest personlige stemmer til folketingsvalget.

Med sine 4.197 personlige stemmer overgik hun Henrik Sass Larsen, som trak sig i sidste uge, og dermed overlader sin stol på Christiansborg til den 42-åruge Tanja Larsson.

Det betyder, at Stevns og Faxe nu har en direkte stemme på landets fornemmeste talerstol.

Fastholder mærkesager

Tanja Larsson gik til valg på fire mærkesager: Sundhedsvæsen, uddannelse, lige muligheder og livskvalitet.

– Det bedste samfund skabes igennem lighed, i fællesskab og med respekt for hinanden. Jo, det er stadig mine mærkesager, siger Tanja Larsson til Stevnsbladet.

– Jeg ved, at jeg står over for et bjerg af opgaver, hvor spørgsmålet om pensionsalder skal prioriteres. Stevns og Faxe er kendt for at have dygtige håndværkere, men mange slides også. De socio-økonomiske forhold medfører også for tidlig død, så pensionsalder hænger sammen med livskvalitet, siger Tanja Larsson, og henviser desuden til at hendes valgkreds er præget af pendlere som står tidligt op, kommer sent hjem, og det slider også.

De unges muligheder

Tanja Larsson har sin første arbejdsdag den 1. oktober, og ved endnu ikke hvilket udvalg hun får sæde i, eller om hun får en ordførerpost.

– Hvis jeg kunne overtage Henrik Sass Larsens plads i f.eks. Erhvervsudvalget, så ville det være vigtigt for Stevns og Faxe, siger hun, og tilføjer, at der er brug for flere uddannelsespladser for unge i området, og at 30 pct. af unge under uddannelse bliver boende i det område, hvorfra de er blevet uddannet.

– Jeg har allerede aftalt et møde med Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, om problematikken med ungdomsuddannelserne.

Sundhedspolitik i fokus

Det er en tradition at et nyvalgt folketingsmedlem holder en jomfrutale, men Tanja Larsson ved endnu ikke hvad hun vil sige.

– Jeg har været glad for at arbejde med det sundhedsfaglige, og det er jeg overbevist om, at jeg kan gøre endnu bedre fra Christiansborg, så talen vil nok berøre, at det skal være lettere at komme til læger og hospitaler selv om man bor på landet, siger den uddannede fysioterapeut, som nu må sætte et universitetsstudie om folkesundhedsvidenskab på pause, ligesom Socialdemokratiets regel om nej til dobbeltmandat betyder, at hun skal forlade Faxe kommunalbestyrelse.

sky

Fakta om Tanja Larsson

Hun er født i 1977, og vokset op i Terslev, nord for
Haslev, og bor i dag i Faxe Ladeplads.
Blev i 2017 valg ind i Faxe Byråd, hvor hun har været medlem af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget samt Plan- og Kulturudvalget.
Er uddannet fysioterapeut, og har de senere år studeret folkesundhedsvidenskab ved Lunds Universitet.
Blev opstillet til FV i 2019 i Sjællands Storkreds, og blev Socialdemokratiets bedst placerede kandidat i Faxe-kredsen med 2.716 personlige stemmer svarende til 28 pct. af partiets stemmer i opstillingskredsen.

 

Skriv en kommentar