(Last Updated On: 29. juni 2021)

Alexandra Olsen byder velkommen til det nye Stevns Folklore Museum, som ligger i et smukt gammelt hus i Algade 41 i Store Heddinge, på kulturhjørnet, som hun siger. (Fotos: Kristian Buchmann)

Kultur: Folklore kan også forstås som folkeminder, og det var især i det forrige århundrede at man begyndte at samle på almuehistorie, så at bondesamfundets visdom og tidsepoke ikke gik tabt.
Og nu har Stevns også fået sit eget fornemme hus med den folkelige kultur som er forbundet med landbobefolkningen.

Historien skal fortælles

Og hvorfor ikke starte omtalen af Stevns Folklore Museum med en folkeoverleveret beretning om nogle af dem som står bag initiativet.

Alexandra og Anders Olsen er et ungt par som ankom til den stevnske halvø for godt fire år siden.

Hendes bagage var bl.a. en kultursociologisk uddannelse fra Rusland og Frankrig, så fundamentet for at kunne fange historiens vindesus lå lige for.

Tilflytterparret Olsen købte et smukt gammelt hus i Algade 41, som var fuld af herlige gamle møbler, der bare kaldte på at fortælle historier om Stevns.

De har fået hjælp til projektet og håndværksarbejdet; viden fra lokalarkive, og så har en god bid entusiasme, idealisme og stændighed nok hjulpet ti.

– Da jeg kom til Stevns var det som at historien lå lige under overfladen, og ventede på at blive fortalt, forklarer Alexandra Olsen, som årsagen til at museet nu ser dagens lys.

Kulturhjørnet

De hyggelige stuer, som ligger vis-a-vis Store Heddinge Bibliotek, Sankt Katharina Kirke og Snurretoppen, rummer både en café og et lille museum med hemmelige gemmer indbygget i skabe fra dengang der var stilistiske krummelurer til.

– Mine børn var meget interesserede i elverfolket og hvordan man kunne have hul i ryggen, siger Alexandra Olsen, og viser et flot udskåret ”landkort” i træ af Stevns Herred, som er fremstillet af trækunstner Sejer Folke.

– Her er Kongeskoven og dens mystiske hændelser. Og her et kig ind i middelalderborgen Gjorslev. Det er bl.a. Pil Tesdorpf, som har bidraget med design og mange andre ting. Her er også noget om Gøngehøvdingen og Kulsoen, fortæller Alexandra Olsen, der tilføjer at der er tekster om det hele på dansk, engelsk og tysk, for der satses også på turisme, og der er allerede etableret kontakt til SydkystDanmark.

Billedgalleri: Bl.a. er Alexandra Olsen lige ved at forsvinde ind i Pil Tesdorpfs flotte vægmaleri, og det er netop meningen, at man skal kunne forsvinde ind i Stevns’ folkeminder. Den stilfuld indrettede café har både klaver og reoler fulde af bøger om Stevns’ fortid. Hov, der var Klintekongen, som havde gemt sig i et skab. Nøglen til skabet finder man som magneter på et flot træudskårne Stevnskort. (Fotos: Kristian Buchmann)

Åbner den 2. juli

I sidste uge blev der afholdt en mindre sommerfest for alle de som har støttet arbejdet med Stevns Folklore Museum.

– Vi er en håndfuld frivillige, som vil passe museet, der har åbnet alle dage undtagen onsdag og søndag, siger Alexandra Olsen, som gerne ser flere frivillige deltage i arbejdet.

I entréen er der borde og hylder til lokale varer, og i caféen sælges kaffe, te og kager. Der kan også bladres i bøger, så man kan fordøje de mange indtryk og fordybe sig i endnu flere.

– Jeg har oplevet, at stevnsboere er glade for deres historie, og jeg håber, at vi kan udvide med nye og sjove tableauer, hvor man kan komme på besøg hos Klintekongen og ind i Elverhøj, siger hun, mens de første gæster strømmer til.

Den 2. juli kommer borgmester Anette Mortensen og klipper snoren, og så er der åbnet for offentligheden.
sky

Skriv en kommentar