(Last Updated On: 12. november 2018)

Lisa Bjørnlund Strandmark er blandt initiativtagerne til den første REKO-ring i Danmark. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Stevns/Køge: REKO er oprindeligt fra Finland og betyder direkte oversat Reel Konsum.

Grundtanken er at skabe en distributions- og salgsform for producenter af lokale fødevarer, som skal sikre såvel producenter som forbrugere en retfærdig handel uden mellemled.

Populært i nabolandene

Inspireret af et fransk set-up for handel med lokale fødevarer etablerede den finske landmand, Thomas Snellman, den allerførste REKO-uddeling i Jakobstad, Österbotten. Det var i juni 2013. Måneden senere kom endnu en uddeling i Vasa, og tal fra marts 2018 fortæller om 180 til 190 ringe med totalt 340.000 medlemmer i Finland.

Sverige fulgte trop i efteråret 2016 med deres første REKO-ring i Grästorp. Siden er antallet af REKO-ringe i Sverige ligeledes steget. I september 2018 var der 107 svenske REKO-ringe med omkring 210.000 medlemmer.

I Norge har man i 2017 taget denne nye distributionsform til sig, og nu har ringene bredt sig til Danmark.

Er allerede i gang

Som de første i landet har medlemmer af Stevns Fødevarenetværk startet en REKO-ring op.

– Vi var fire fra netværket, som uafhængigt af hinanden deltog ved et møde i Roskilde, fortæller Lisa Bjørnlund Strandmark, der er medlem af Stevns Fødevarenetværk.

Efter mødet var der stor vilje til at skabe en REKO-ring for netværkets medlemmer og andre lokale producenter, og den første torsdag i november i år fandt første udlevering så sted.

– Vi er omkring 15 til 20 lokale producenter, og der er allerede, efter kun 10 dage, 160 medlemmer i vores facebookgruppe, oplyser Lisa Bjørnlund Strandmark.

Udlevering i Køge

Udleveringen finder sted hver torsdag mellem kl. 17 og 17.30 på parkeringspladsen ved Junckers i Køge. Derfor hedder facebookgruppen også REKO-Ring Køge.

At udleveringen foregår i Køge, sker blandt andet af hensyn til pendlerne, som for manges vedkommende kører igennem Køge på deres vej hjem til Stevns.

Sådan foregår det

Producenter og kunder bruger facebook som kommunikationsplatform. Der oprettes en gruppe, hvor producenter og forbrugere melder sig ind. Det er her, at producenter hver uge lægger aktuelle varer til salg, og det er også her, at kunderne hver uge kan aflægge deres bestilling ved at skrive en kommentar til den enkelte producent.

Én gang om ugen er der så fysisk udlevering af produkterne, hvor producenterne møder op med de bestilte varer på et på forhånd aftalt sted og indenfor et relativt kort tidsrum.

Kunderne kommer så og henter deres varer.

Betalingsformen aftales individuelt mellem producent og kunde.
rmh

Skriv en kommentar