(Last Updated On: 29. juni 2021)

Rødvig: En masse cigaretskod, underbukser og kunstige negle, var nogle af de ’fund’, som eleverne i 2. klasse fra Stevns Friskole gjorde, da de onsdag formiddag i sidste uge var ude og samle skrald på stranden og i havneområdet i Rødvig.

Med start på Veststranden mødtes eleverne og deres klasselærer, Anne Kragelund, onsdag morgen kl. 8.30 med to medlemmer af LimeLight BeachSport Club, Signe Cadovius og Hellesophia Hermann, der havde planlagt en lærerig og spændende formiddag om affald i naturen.

– DSRF (Dansk Surf og Rafting Forbund, red.) har startet et projekt, CLEAN, som de i første omgang kører som test sammen med fem klubber, blandt andet os her fra LimeLight. Projektet handler om at øge bevistheden og fokus på forureningen i havene og på strandene gennem forskellige aktiviteter, forklarer Hellesophia Hermann.

Billedgalleri: Skraldet blev vejet, en pose med 3,5 kilo og en pose med 4,0 kilo, ialt 7,5 kilo skrald fik eleverne samlet op. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Som et led i CLEAN har hun og klubkammeraten Signe Cadovius igangsat et pilotprojekt for 2. klasse på Stevns Friskole og deres klasselærer.

– Gennem leg, undersøgelse og viden, bliver eleverne klædt på til at kunne forholde sig til eget og andres affald, italesætte det samt vise og gå vejen, siger Hellesophia Hermann.

Alt for mange cigaretskod

Efter en introduktion til projekt CLEAN og fortællinger om, hvilke konsekvenser affald kan have for naturen og dyrene, blev eleverne inddelt i tre hold, der var rundt og indsamle skrald i forskellige områder.

Aske synes, at der bliver smidt alt for mange cigaretskod i naturen.

Udstyret med handsker, gribetænger og affaldsnet fik de samlet i alt 7,5 kilo skrald sammen, som blev vejet og undersøgt nøjere, da alle atter samledes ved Flintovnen i den anden ende af havneområdet.

– Det har været en sjov dag, og vi har lært en masse om skrald. For eksempel at man skal huske at smide sit affald i skraldespanden – og hvis der ikke er en skraldespand, så kan man putte det i lommen, indtil man finder en, siger Aske, som også fortæller, at han især er sur over, at der bliver smidt så mange cigaretskod i naturen.

– Det er noget svineri, når man smider skrald i naturen, det kan vi ikke være bekendt overfor dyrene. Hvis de spiser plast, kan de risikere at dø, forklarer Josefine.

– Man skal være god ved naturen og huske at rydde op efter sig selv og andre, lyder det samstemmende fra klassekammeraten Silje.

Diplomer til alle

Efter en bid mad skulle eleverne til eksamen. De var alle dygtig og bestod, hvorfor de nu kan kalde sig ’Clean Ambassadør’. Udover den flotte titel var der også uddeling af flotte CLEAN-diplomer, coronaalbuehilsen og kølige sodavandsis til alle.

 

– Eleverne har været meget optaget af, hvad de har lært i dag, især billeder af dyr, som havde spist plast, har gjort et stort indtryk på mange af dem. De går meget op i, at vi skal passe på naturen, siger klasselærer Anne Kragelund, inden hun og eleverne sætter kurs mod friskolen.

Josefine (tv) og Silje har fundet en træske og et tyggegummipapir.

Forude venter en god, lang sommerferie, hvor eleverne kan være nogle gode ambassadører for naturen og vise, at de går foran med et godt eksempel, når de færdes i naturen.
rmh

Clean Ambassadør

DSRF har et stort generelt fokus på miljøet, bæredygtighed og rene have og har derfor lanceret et nyt koncept, kaldet CLEAN.

I samarbejde med klubberne sætter forbundet endnu mere aktivt ind på miljøområdet for at gøre det til en naturlig del at arbejde med miljørigtige tiltag.

Konceptet testes af med 5 klubber, der ved hjælp af Clean ambassadører skal motivere medlemmerne til fx at sætte en “trash hook” på padlen, når de går på vandet, lave sociale strand- og havneoprydninger, trash art konkurrencer og alverdens legende elementer, der kan sætte fokus på et rent miljø ved vores hav, søer og kanaler.

LimeLight BoardSport Club er én af de fem testklubber.

Kilde: dsrf.dk

Skriv en kommentar