(Last Updated On: 14. juli 2020)

Ikke overraskende er mange af turisterne i år fra Danmark, og mange af dem positivt overrasket over, hvor meget der er at opleve på Stevns. Sådan lyder meldingen fra Rødvig Turist Information, som for fjerde år i træk hjælper turisterne godt på vej ud i sommerlandet.

To af de frivillige i Rødvig Turist Information: fra venstre er det Peer Nørgaard og Ole Jørgensen. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Af: Rikke Michael Hansen

Rødvig: Trods et markant anderledes forår og start på sommeren – med Covid19 og deraf følgende restriktioner – så er feriesæsonen godt i gang. Det gælder også på havnen i Rødvig, hvor Rødvig Turist Information holder til i det lille røde træskur centralt placeret på lystbådehavnen.

Den frivilligt betjente turistinformation har fået en god start på fjerde sæson med at yde praktisk hjælp til turister og andre gæster, der besøger Stevns.

Stevnsbladet lagde torsdag formiddag i sidste uge vejen forbi for at få en foreløbig status på denne sommers turister.

Én dag er ikke nok

Af gode grunde er udlændingene indtil videre kun kommet i begrænset antal. Til gengæld er der rigtig mange danske turister, som i år har fundet Stevns på landkortet og har taget turen hertil.

– Mange af dem er overrasket over, hvor meget her er at se på Stevns. Flere har sagt til os, at de planlægger at komme igen, og at det næste gang bliver med overnatninger, for Stevns kan ikke opleves på én dag, fortæller Peer Nørgaard, der er frivillig i turistinformationen og formand for Rødvig Lokal Information.

De besøgende bemærker også den afslappede stemning og antallet af spisemuligheder i Rødvig.

God og fleksibel transport

Havnefoged Jens Svendsen med et nyt informationsskilt, som viser hvor og hvordan man lejer en af de orange landcykler fra Donkey Republic.

Den gratis Klintebussen med tre daglige returture er ligeledes et stort hit blandt turisterne, og et yderligere plus er muligheden for at kombinere turen langs klinten med anden form for transport:

– Så kan man for eksempel vælge at gå på Trampestien på den første del af turen, fortsætte på en af de orange cykler, og så tage bussen tilbage, forklarer Ole Jørgensen, der også er frivillig samt bestyrelsesmedlem i Rødvig Lokal Information

Der er denne sæson kommet flere nye muligheder, heriblandt turbåd og vandreture med bl.a. cello og champagne, og alt sammen bidrager det til at fremme turisternes oplevelse af Stevns.

Også samarbejdet med den nye turismekonsulent, Johan Bache, bliver nævnt som positivt af de to frivillige.

Mangler noget for børn

Dog er der især et område, som trækker i den modsatte retning, og det er de manglende aktiviteter for børn. Her er der ifølge Peer Nørgaard og Ole Jørgensen et stort potentiale for udvikling.

– Vi mangler i høj grad noget relevant til børn. Vi har nogle gode legepladser, stranden, Stevnsfortet og minigolf, men det kunne godt være flere tilbud, siger Ole Jørgensen, der dog for nylig oplevede to glade teenagere pga. det hurtige WiFi i havnen.

– Det var to drenge, og da de opdagede, at forbindelsen var meget bedre her på havnen end den var i deres sommerhus, brugte de en stor del af dagen hernede, fortæller han.

Mange gøremål

Der var frisk vand i skålen til hunden Churchill, som gerne poserede foran kameralinsen.

Arbejdet som frivillig i det lille røde hus består dog af andet end at fortælle om oplevelser, ture og transportmuligheder og uddele brochurer.

Alt imens Stevnsbladet er på besøg bliver der spurgt til det nærmeste toilet – en for øvrigt hyppigt tilbagevendende forespørgsel – genopfyldning af vand i drikkeskålen til en tørstig hund, og her bliver også jævnligt indleveret efterladte punge, kørekort og mobiltelefoner.
Havnefoged Jens Svendsen kigger også forbi for at vise et nyt informationsskilt frem, som han er på vej hen for at sætte op ved landcyklerne.

I alt 25 frivillige dækker vagtplanen denne sommer. Alle dage i juli måned er besat, mens der fortsat er enkelte ledige vagter i august. Man er meget velkommen til at kigge forbi og høre mere, hvis man gerne vil være en del af holdet. Også selvom man ikke er så god til andre sprog, for som Peer Nørgaard forklarer, så kan man komme rigtig langt med fagter og enkelte ord.

Lidt statistik og tal

Lige godt 1.000 turister har ind til videre – i de første 22 åbningsdage – kigget forbi den lille røde turistinformation på lystbådehavnen i Rødvig denne sommer. Det nøjagtige tal lyder på 1.031, hvilket er stort set identisk med besøgstallet for samme periode sidste år, hvor der mellem den 30. maj og 8. juli var 1.045 besøg i turistinformationen, med i alt 25 åbningsdage.

Med til den foreløbige status hører også, at der sidste år blev åbnet op i påskedagene – med yderligere 222 besøg – hvilket ikke har været relevant i år grundet situationen med corona. I år var første åbningsdag den 30. maj i forbindelse med pinsen.

Antallet af nationaliteter er også mindre i år, i hvert fald ind til videre, hvor de frivillige har hjulpet turister fra otte forskellige lande. Udover Danmark drejer det sig om Norge, Sverige, Italien, Spanien, England, Tyskland og Holland. Dette billede kan selvfølgelig nå at ændre sig, for der er fortsat en god bid af sommeren tilbage, og typisk ændrer det sig også i løbet af sæsonen, bl.a. fordi sydeuropæerne som bekendt holder senere sommerferie end vi gør heroppe nordpå.

Sidste år talte listen over nationaliteter 24 forskellige lande, heriblandt fra så forskellige dele af verden som Bangladesh, Taiwan, Canada, Rusland og New Zealand. Ingen af disse lande har i øjeblikket indrejsetilladelse.

Skriv en kommentar