(Last Updated On: 10. marts 2020)

Folk beder om at komme på venteliste.
“Ingen grund til hamstring. Vi har varer nok”, melder butikkerne på Stevns.

Michael Petersen fra Meny i Store Heddinge melder alt håndsprit udsolgt.
(Foto: Klaus Slavensky)

Corona: “Der kommer folk hver dag og spørger efter håndsprit”.

Sådan siger Souschef Michael Petersen fra Meny i Store Heddinge.

Og sådan er situationen hos alle de forretninger, som Stevnsbladet har talt med.

Væk på under to timer

Efterspørgslen på håndsprit nærmer sig situationen med hamstring af gær under storkonflikten i 1998.

– Vi fik 10 kasser med i alt 60 store flasker i sidste uge, og de var væk på under to timer, fortæller Menys Michael Petersen.

Flere steder i landet meldes om hamstring af konservesdåser og toiletpapir, men det er endnu ikke sket i Meny, og der er ingen grund til det, for vi har varer nok, siger Michael Petersen.

Sygehuse og plejehjem

Både hos Matas og på Stevns Apotek i Store Heddinge, meldes der tilsvarende udsolgt af håndsprit.

– Vi fik udsolgt for to uger siden, og det kan tage tid før vi får håndsprit igen, forklarer Matas butikschef Mette Jørgensen, som fortæller, at producenten først og fremmest leverer til sygehuse og plejehjem.

– Folk har bedt om at komme på venteliste, men det kan vi ikke tilbyde, siger Mette Jørgensen, som ikke tør love hvornår Matas igen får håndsprit.

Har solgt 800 flasker

Kunderne på Stevns Apotek bliver mødt af et skilt med påskriften “Håndsprit er udsolgt for i dag”.

– Vi prøver at skaffe håndsprit til alle vores afdelinger, oplyser apoteker Arjang Mehrdad, der tilføjer, at apoteket normalt er flere dage om at sælge blot en enkelt flaske.

– Nu har vi solgt 800 flasker på under to uger, og vi er også udgået for masker.

Arjang Mehrdad oplyser endvidere, at de håndsprit, som kan skaffes, bliver dyrere, og apoteket sætter en begrænsning på max to per person.

Telefoner ude af drift

Hos Dagli’Brugsen i Hårlev er hylderne med håndsprit også tomme, og alt tyder på, at næste forsyning kan have lange udsigter.

– Jeg ved, at Coop kun kan få fat i leverandøren via mail. Virksomhedens telefonerne melder ude af drift, fortæller uddeler Frank Juul Christiansen.

Han oplyser desuden, at butikkens store to liters bøtter med håndsprit til kundehygiejne normalt har holdt op til et halvt år, men nu udskiftes de efter godt en uge.

Må aflyse personalefest

Dagli’Brugsen i Hårlev havde med Frank Juul Christiansens ord et “kanongodt” år med omsætning i 2019, og havde derfor planlagt at fejre det sammen med personalet.

– Men nu udskyder vi det af hensyn til vores ansvar over for kunderne, forklarer han, og beklager over for de 35 ansatte, at den planlagte fælles restauranttur på lørdag må vente til senere. Men man tør ikke løbe riskoen for smitte.

Til gengæld kan han fortælle, at Coop har øget leverancen af alle påskevarer med 20 pct., så der er ingen grund til hamstring.

Ingen panik i Rødvig

Rema 1000 i Strøby Egede og Dagli’Brugsen i Rødvig melder også udsolgt af håndsprit.

Kirsten Kjærulf fra Rema kan ikke sige hvornår der igen er håndsprit på hylderne.

Souschef Marianne Nielsen fra Dagli’Brugsen i Rødvig kan fortælle, at der allerede i sidste uge var udsolgt af håndsprit.

– Men vores kunder tager det stille og roligt. Der skal mere til at skabe panik i en havneby, siger hun.

sky

Corona og håndsprit

Jyllands-Posten har spurgt ledende overlæge ved Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital, Svend Ellermann-Eriksen, hvordan man skal forholde sig til corona-virussen.

Er håndsprit det eneste som duer, eller kan god gammeldags håndsæbe også bruges?

Svend Ellermann-Eriksen: »Det er faktisk lige godt. Det handler om, hvor god man er til at bruge det. Sæbe opløser fedtmembranen på virus, og derfor går det til grunde. Det gør det også, hvis det kommer i kontakt med sprit. Det afgørende er, hvor god du er til at bruge det; kommer håndspritten eller sæben ordentligt rundt og i tilstrækkelig tid.”, siger han til JP.

Stevns Apotek kan heller ikke hjælpe med håndsprit, stevnsboerne må finde sæben frem.
(Foto: Klaus Slavensky)

 

Skriv en kommentar