(Last Updated On: 24. juni 2022)

Den første kommunale musikskole i landet, som tilbyder pakkeløsninger som alternativ til soloundervisning i instrumenter.

Af Klaus Slavensky

Stevns Musikskoles leder vil godt slå på tromme for den nye unikke pakkeløsning, som man kan tilmelde sig hele året, men det er bedst at være med fra sæsonstart.

Musik: Under coronaen var der tid til at vride hjernen og tænke over hvad vi går og laver. Hvordan kan Stevns Musikskole i fremtiden være interessant for unge? lyder det fra musikskoleleder Søren Dahl-Pedersen, der sammen med kollegerne fandt et svar, som betyder nyskabelse i tilbuddene om musikundervisning på Stevns. Ja, faktisk er Stevns Musikskole den eneste kommunale musikskole, som tilbyder pakkeløsninger.

– Vi har den klassiske musikundervisning, hvor man melder sig til et instrument og går hjem og øver. Det passer til 10 pct. af eleverne. Så der skal flere tilbud på hylderne, selv om vi skal overholde rammerne for undervisningen, forklarer Søren Dahl-Pedersen og uddyber:

– Vi kunne tænke os at den enkelte elev indgik i fællesskaber og en så fleksibel undervisning som muligt. Vi har længe haft samspil, men nu lancerer vi tre forskellige pakker, lidt ligesom man kender fra f.eks. tv-pakker, uden sammenligning i øvrigt. For hos os er man deltagende og kreativ, griner musikskolelederen.

Tre spændende pakker

En pakke hedder ”Kom og vær med”, og er ifølge Søren Dahl-Pedersen den perfekte pakke til børn, der vil dele musikken med hinanden. Med rytmik, bandklub og kor er der masser af muligheder for at være kreative og udvikle sig i fællesskab.

En anden kaldes ”Tid til fordybelse”, som er målrettet dem, der vil dykke dybt ned i sit instrument, både solo og sammen med andre, og hvor eleven får indsigt i en bred kam af kreative komponenter som hørelære, sangskrivning og workshops.

Den tredje og sidste pakke har titlen ”Den kreative proces”, og er et tilbud til dem, der brænder for at skabe sin egen musik. Her lærer man bl.a. om sangskrivning og får mulighed for at folde sig ud i musik- og lydstudieklub, samt i Jam hvor man kan skabe musik sammen med andre.

– Man kan stadig tilmelde sig den almindelige soloundervisning i et instrument, men det nye er, at man vælger en pakke, som man kan kombinere med de andre pakker efter behov, og så betaler man per måned, oplyser Søren Dahl-Pedersen.

– F.eks. er pakke 1 velegnet til børn fra 0. klasse til 4. og er holdbaserede, og giver mulighed for bandklub, hvor man prøver forskellige instrumenter og så er der korsang for 2.-4. klasser på Store Heddinge Skole. Pakke 2 veksler mellem soloundervisning og samspil med andre elever, og her kan vælges mellem mange slags instrumenter, bl.a. violin, cello, klaver, men også saxofon, guitar og trommer. Man kan leje instrumenter af Musikskolen. Og pakke 3 er primært fra 5. klasses elever og op. Her kan man bl.a. lære at lave fede beat på iPad, som kan lånes af skolen. Danne et band, bruge lydstudie, lære riff, teknikker, at optage og meget andet. Endelig har vi 8 forskellige workshops. Så der er både for begyndere og dem som vil videre på f.eks. MGK eller musikkonservatoriet, siger Søren Dahl-Pedersen.

Ønsker et kulturhus

Personalet på Stevns Musikskole vil med de nye pakkeløsninger forsøge at nytænke det instrumentale, og skabe en mere åben indgang til musikundervisningen, og dermed give eleverne mere smag for at vælge og skifte instrument.

– Musikken er omdrejningspunktet, og musik laver vi sammen. Vi vil udover professionel og gedigen instrumentlære, indbygge det sociale, understreger Søren Dahl-Pedersen, men erkender at forventningerne til den nye undervisningsform er udfordret af musikskolens lokaler.

– Den bygning vi er i, har svært ved at rumme samspil til alle elever. Stedet er jo ikke bygget til musikskole, og vi mangler f.eks. et sted at spille koncerter, og så er der ikke elevatorer, så det er et slæb at flytte på instrumenter og forstærkere, vover musikskolelederen at påpege, bevidst om at han dermed taler til de bevilgende myndigheder.

Søren Dahl-Pedersen sidder i temmelig nedslidte lokaler, i et hus i Egestræde 14 i Store Heddinge, der deles med bl.a. Ældre Sagen, Stevns Lydavis og Stevns Billardklub. Han siger det ikke højt, men drømmer om f.eks. den gamle Stevnshal, hvor Stevns Musikskole kunne være omdrejningspunkt for Ungdomsskole-aktiviteter, folkedansere, billedskole, filmhold og andet kreativt, der kunne samarbejde og forene kræfter i kulturens tjeneste.

Stevns’ eget band

Stevns Musikskole er for elever fra 0 – 25 år med bopæl i Stevns Kommune.

Foruden musikskolelederen er der 12 professionelle musikere ansat, og ind imellem giver ’lærerbandet’ koncerter, og dermed ser Søren Dahl-Pedersen også muligheden for at Stevns kan få sit eget band, der optræder ved festlige kommunale lejligheder, som f.eks. indvielse af Besøgscenter og andre begivenheder hvor Stevns’ kvaliteter skal fremhæves.

Skriv en kommentar