(Last Updated On: 10. maj 2019)

Stantek skal lave afskærmning langs ny jernbane

Nicklas Askø og far Michael på det over 1.000 kvadratmeter store værksted, som de tog i brug januar 2018. Tidligere holdt Stantek til på små 320 m2, men mottoet har de taget med sig ”Tænk positivt, og positive ting vil ske”.
(Foto: Klaus Slavensky)

 

Store Heddinge: Hvad gør man, når man er 27 år og netop har underskrevet en tocifret millionkontrakt?

Man deler glæden med sin far og sender sin farfar en kærlig tanke, hvis man hedder Nicklas Askø og er direktør i familiefirmaet Stantek.

København-Ringsted

Der er tale om den hidtil største entreprisekontrakt i Stanteks historie.

Frem mod udgangen af 2019 skal Stantek, med M.J. Eriksson A/S som hovedentreprenør, levere i alt to kilometer afskærmning langs den nye København- Ringsted-bane.

– Der skal bl.a. opstilles en trykskærm på broen over motorvejen ved transportcentret ved afkørsel 32 ved Køge Bugt Motorvejen, som beskytter brugerne af cykelstien mod tryk fra forbipasserende tog, fortæller Nicklas Askø, som tilføjer, at opgaven indeholder lignende projekter i retning mod København.

Familiefirma fra 1980

Tidsplanen for projektets ottehundrede stålsøjler starter i juli og skal være tilendebragt til november i år.

– Vi får specielfremstillet stål fra Tyskland, og er allerede i gang med arbejdet, siger Nicklas Askø, som blev direktør i 2017, efter at have stået i lære som smed i familieforetagenet, der blev startet af farfar Aage, der oprindelig var en kendt tømrer på Stevns. Far Michael overtog firmaet i 2013, og arbejder stadig “på gulvet”.

– Han er en rigtig fagmand, som kan alle de “kringlede” opgaver, lyder det fra Nicklas, som kan fortælle mange anekdoter om sin far og farfar, der emmer af stolthed over firmahistorien.

Opbygger netværk

Nicklas Askø er vist heller ikke helt ueffen, for når M.J. Eriksson A/S og Banedanmark har tillid til at Stantek kan løse opgaven, så skyldes det ikke mindst unge Nicklas målrettede netværksarbejde.

– Det er jo en kombination af en interesse, som jeg har haft fra barnsben og så learning by doing, forklarer han. Og læringen gennem handling er ikke mindst deltagelse i forskellige erhvervsnetværk, bl.a. gennem Stevns Erhvervsråds kurser.

– Og så har jeg kigget Jubii-iværksætter Martin Thorborg i kortene, læst hans bog, og jeg synes det er så fedt at få lov til at udvikle sig.

Mangfoldige projekter

Udvikling har altid været et nøgleord i Stantek, som også er en meget unik og anderledes stålvirksomhed.

Som dengang i 2014, hvor billedhugger Hein Heinesen fik de lokale smede fra Stevns til at hjælpe sig med den fire meter høje bronze-skulptur “Treenigheden”, der blev opstillet ved bispegården i Lolland-Falsters Stift.

– Vi har også været med i et forskningsprojekt ved Københavns Universitet, hvor vi på opfordring fra vores nabo, frøvirksomheden DLF-Trifolium, udviklede specialarbejde til et vandingssystem, som kunne følge afgrøders vækstbetingelser, filme rødderne og på den måde finde frem til planters vilkår under tørke, fortæller Stanteks unge direktør, som også var med til at producere høhække i jern til det bevaringsværdige Frederiksberg Slot, som blev lavet som gammeldags håndarbejde med nitter.

– Det er sådan noget som Michael kan, lyder rosen til farmand.

Firma i vækst

Foruden Nicklas Askø er der fire mand på værkstedet, og der er netop blevet ansat en ny, og der søges efter en til at hjælpe med at udarbejde tilbud og projekter.

– Vi skal vækste virksomheden, konkluderer han, og taler om at det hele tiden er en læring for ham selv og virksomheden, som styrker kvalitetssikringen, og nu også skal arbejde med sikkerhed med arbejdet langs banen.

Nicklas Askø er ikke typen, som sidder på Højerupvej og venter på kunderne, men er den udfarende projektleder, som har det faglige håndværk i bagagen.

Støtte fra kæresten

Nicklas Askø er drevet af at udarbejde tilbud, måle op, men kan også give en hånd med på værkstedet.

Og det kan være svært at adskille arbejde og fritid. Det forstås, at både farfar og far har haft det på samme måde. Så fritiden er knap, og styrketræningen er sat på pause, og styrkeprøverne med de mange spændende opgaver har taget over.

– Min kæreste interesserer sig heldigvis også for mit arbejde, og glæder sig på mine vegne når vi f.eks. får en så stor ordre som at skulle lave 180 tons stål om til skærme, siger direktør Askø, der den 26. marts i år underskrev familiefirmaets største egenproduktion nogensinde.

sky

 

Skriv en kommentar