(Last Updated On: 11. november 2019)

Første bind om forsvarets mærker

Første bind er udkommet, den næste i rækken bliver om Hjemmeværnets mærker.

Ny bog: Niels B. Pedersen er nyslået forfatter og tidligere overkonstabel i flyvevåbnet, hvor han aftjente værnepligt i Sigerslev.

Nu er han aktuel med første bind ud af syv værker om den danske hærs mærker.

Har fået FN-medalje

Interessen for forsvarets mærker startede med værnepligten, og i over 40 år har Niels B. Pedersen samlet på sådanne ’duelighedstegn’.

– Jeg har selv fået 14 forskellige for aktiv tjeneste som bl.a. udsendt i Kosovo og Cypern, fortæller Niels B. Pedersen, som på sit eget revers f.eks. har FN-medaljen for medvirken i fredens tjeneste samt Hjemmeværnets fortjenstmedalje.

Han stod bag initiativet til Halifax-Stenen i Højerup til minde om syv allierede soldater, der blev skudt ned af et tysk fly, hvilket han modtog erkendelse for fra Canada.

Over 2.400 mærker

Det er ikke forkert at sige, at forfatteren er en nørd, i ordets positive forstand, når det drejer sig om viden om de mere end 2.400 mærker, der findes i forsvaret.

– Jeg ved det ikke, svarer han på spørgsmålet om hvor mange mærker fra den danske hær, som han har hjemme.

– Måske flere hundreder, kommer det så.

Men der er fortællinger om mange flere i første bind, som han startede på i januar i år, og de næste seks bind er planlagt til at udkomme med to om året.

Første bind koncentrerer sig om hæren, men alle fire værn, hæren, søværnet, flyvevåbnet og hjemmeværnet, vil medvirke i det samlede værk.

Flere bind på vej

Næste bind bliver med fokus på Hjemmeværnet, men der stopper det næppe.

– Jeg overvejer at fortsætte med politiet, toldere og andre der ligesom forsvaret uddeler mærker, siger Niels B. Pedersen, som er født i Højerup, udlært som elektriker i Store Heddinge, og som har været havnefoged i både Bøgeskoven og Rødvig, hvor han bor i dag.

Bøgerne udgives på forlaget Devantier, og første bind præsenteres ved et arrangement på Vaabenhistorisk Selskabs Samlermesse i Rødovrehallen den 10. november.

sky

Fakta:

Forsvarets mærker
Af Niels B. Pedersen
208 sider – pris 400 kr.
Forlaget Devantier

 

Skriv en kommentar