(Last Updated On: 2. november 2020)

Møde i Transportudvalget om Østbanen

Steen S. Hansen, Christina Birkemose og Henning Urban Dam på vej til møde med Folketingets transportudvalg tirsdag den 27. oktober. (Privatfoto)

Trafik: I sidste uge fik tre socialdemokratiske lokalpolitikere fra Stevns og Faxe foretræde for Folketingets transportudvalg for at drøfte Østbanens fremtid.

Det var viceborgmester Steen S. Hansen og borgmesterkandidat Henning Urban Dam fra Stevns samt Christina Birkemose fra Faxe.

Årelang debat om togdrift

Delegationen fra Stevns og Faxe havde tre ønsker med, som var en statslig finansiering af nye skinner til Østbanen, dobbeltspor mellem Køge og Køge Nord, og desuden en ekstra perron på Køge Station, så ventetid kan undgås når pendlere skal fra Østbanen til bl.a. de planlagte hurtigtog til København.

Østbanens fremtid er blevet diskuteret gennem mange år, og undervejs har der været sager om at afkorte køretiden, drift og vedligeholdelse, ligesom der er forslag om at gøre den lokale togdrift til forsøgsbane for grøn batteritog og sågar nedlægge Østbanen, som er en kollektiv livsnerve for stevnsboere.

Nye skinner i 2021?

I november 2019 iværksatte en tværpolitisk og tværkommunal gruppe, bestående af lokalpolitikere fra Stevns, Faxe og Køge, planen ” Tilbage på Sporet’, der vil arbejde for at modernisere Østbanen.

Østbanen skal være klar til fremtiden: 63 minutter fra Rødvig til København H. fra 2025, fremgår det af Movias mobilitetsplan.

– Hvis vores forslag vedtages, så kan vi løse flaskehalsproblemet og så er det ikke urealistisk at komme fra Faxe/Rødvig til København på under en time, lyder det fra Steen S. Hansen, som har arbejdet med at sikre god kollektivtrafik til Stevns gennem mange år.

– Udvalget tog godt mod vores forslag, og vi oplevede en intens og positiv tilgang til vores oplæg, supplerer Henning Urban Dam, og fortsætter:

– Vi gør dette for at holde gryden i kog, så vi får nye skinner i 2021. Der er en hel kommunalbestyrelse bag dette ønske.

Møde med minister

Pressen ville godt høre om Folketingets transportudvalg gav håndslag på, at moderniseringen af Østbanen indgår i den kommende finanslov.

– Skulle det ikke komme med i Finansloven, så kommer det med i forhandlingerne om infrastrukturforliget, og i forhandlingerne med regionerne, svarer Steen S. Hansen.

”Men er det ikke vanskeligt når det tværpolitiske samarbejde synes at være gået i stå?” vil pressen vide.

– Det lader til det, det må vi erkende, ligesom det er med undren og skuffelse at Socialdemokratiet på Christiansborg ikke har dette punkt med i budgetoplægget, lyder det fra Henning Urban Dam, der sætter sin lid til at regeringens støttepartier Enhedslisten og de radikale kan fremføre kravet.

– Men det er os som holder fast, siger begge stevnske kommunalpolitikere.

Den 23. november er der aftalt møde med transportminister Benny Engelbrecht med samme dagsorden plus statsvejen, som er et andet Stevns-ønske, der skal fordele biltrafikken fra Stevns til motorvejen.
sky

Skriv en kommentar