(Last Updated On: 15. december 2016)

Træskærer Sejer Folke overrakte Lene Vestergård et helt særligt stykke træ, gennemsyret af helligt vand fra Hellig Svends Kilde ved Vemmetofte. Træet skal nu forvandles til et fad eller et par skåle efter Lenes eget ønske. På det andet foto fik borgmesteren overrakt et nummeret litografisk tryk af Klint-logoet. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Store Heddinge: – Tak for den fornemme Stevnspris. Det, der gør den så fornem – for mig, er, at det er Folkeoplysningsudvalget, der vælger hvem der skal have prisen. Oplysningsforbund, foreninger og vores valgte politikere i samarbejde. Et smukt udtryk for demokrati, der rækker videre end stemmeretten. Det andet, der gør, at jeg er så stolt over at modtage prisen, er, at det er min involvering i Klint, der er den aktuelle anledning.

Sådan indledte skuespiller og instruktør Lene Vestergård sin takketale, da hun torsdag eftermiddag i sidste uge fik overrakt Stevnsprisen 2016 på rådhuset.

– Da det lykkedes Tove Damholt at få Stevns Klint optaget på Unescos Verdensarvsliste, satte det en tyk streg under, at vi på Stevns har ansvar for at passe på vores klint og formidle den historie den rummer: Historien om at livet på jorden ikke er en selvfølgelighed, at jorden er alt livs fælles vilkår. Det bør vække eftertanke, omkring den måde vi behandler jorden og hinanden på, fortsatte Lene Vestergård.

Æren for den fornemme pris vil Lene Vestergård meget gerne dele med en række personer, som har været med til at virkeliggøre Klint, heriblandt: Komponisten Birgit Løkke, Sine Sværdborg og Kirsten Føns fra Østsjællandsk Museum, organisten Charlotte Muus.

Til ægtefællen Leif Sinius var der en særlig tak for de seneste to og et halvt år, hvor han har påtaget sig at løse utallige praktiske opgaver, for at få projektet til at lykkes.

Samarbejdet med Stevns kommune blev ligeledes fremhævet, og borgmester Mogens Haugaard Nielsen fik overrakt et litografisk tryk af Klint-logoet – med ønsket om, at det får en plads på væggen på borgmesterkontoret.

Lene løfter niveauet

Da borgmesteren fik ordet, var det især Lene Vestergårds engagement og evne til at løfte amatørniveauet i kulturen på Stevns:

– Du skubber til stevnsboerne, men du skubber dem ikke for meget. Du gør det med en fin balance og med respekt for det, som findes i forvejen, sagde borgmester, som i dagens anledning havde taget et par orange strømper på.

– Dem har jeg taget på for at vise, at jeg også selv har flyttet mig kulturelt, sagde Mogens Haugaard Nielsen og trak op i buksebenet, så alle kunne se de farverige strømper.

Formand for Folkeoplysningsudvalget, Kurt Jakobsen kunne oplyse, at der er 193 foreninger i Stevns kommune

– Hvor fattig ville denne kommune ikke være, hvis ikke det var for de mange foreninger og frivillige. Vi har valgt Lene Vestergård som årets prismodtager, da hun med projektet Klint virkelig satte Stevns på landkortet – og det var på den positive måde, sagde Kurt Jacobsen.

Der var i alt 16 indstillinger til Stevnsprisen 2016.
rmh

 

Skriv en kommentar