Under parolen: “Vores farvand – Ikke jeres losseplads” blev der i weekenden demonstreret imod Lynetteholmprojektet, hvor over 2 millioner kubikmeter slam skal dumpes i Køge Bugt.
København/Køge Bugt: Der var i lørdags arrangeret stor protestsejlads i København mod Lynetteholmprojektet. Demonstrationen foregik både til lands og fra vandsiden, og såvel bådejere som borgere og forskellige organisationer var mødt talstærkt op.
De mange fremmødte demonstrerede imod dumpningen af 2,3 millioner kubikmeter forurenet slam, også kaldet gytje, som dumpes i Køge Bugt ifm. Københavns Kommunes udvikling af en ny bydel: Lynetteholmen, der samtidig skal fungere som kystsikring.
Der var omkring 150 både, som fra forskellige havne sejlede ud til Oceankaj i København, hvor den kunstige halvø Lynetteholm er planlagt placeret. Derfra sejlede de mange både – som var vidt forskellige af type og størrelse: fra fiskekuttere til lystbåde – gennem Københavns Inderhavn mod Knippelsbro til Fisketorvet og retur til Oceankaj. Også havkajakker deltog i protestsejladsen.
Der var endvidere mange mennesker på land på Københavns broer, både fra Stevns og andre kommuner i Køge Bugt, og mange af dem mødtes ved Inderhavnsbroen mellem Nyhavn og Christianshavn, hvor bådene sejlede igennem ved middagstid.
Slammet er ‘kun’ delvist forurenet
Lynetteholm skal stå færdig i 2070 og her skal dels være en hel bydel med boliger til 35.000 beboere samt erhvervsbygninger til et stort antal arbejdspladser. For at etablere den kunstige halvø skal den såkaldt gytje graves op fra havbunden, sejles væk og dumpes i Køge Bugt. Bundslammet er nemlig for blødt og skal erstattes af sand.
Bygherre er By & Havn, som tidligere har oplyst, at kun en mindre del af gytjen er så forurenet, at den deponeres på Refshaleøen. Resten skønnes ’kun’ at være delvist forurenet, hvorfor det ifølge bygherren godt kan dumpes i Køge Bugt. Det sker på to udpegede klappladser, den ene af disse ligger cirka 10 kilometer øst for Stevns Klint.
Dumpningen er allerede påbegyndt, første gang var natten til torsdag den 6. januar i indeværende år, hvor 500 kubikmeter slam blev dumpet.
Planen er, at dumpningen sker frem til slutningen af marts 2022 og så igen i vinterhalvåret 2022/23.
Ingen klagemuligheder
En miljøvurdering har slået fast, at det kun vil medføre begrænsede skader på miljøet at dumpe slammet ud for Køge Bugt. Rapporten er fra flere sider dog blevet kritiseret for ikke at vise det fulde billede af konsekvenserne ved byggeriet.
I oktober sidste år udstedte transportminister Benny Engelbrecht en bekendtgørelse, der lukker ned for den klageadgang, som borgere og organisationer normalt har til Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet.
Bekendtgørelsen sætter otte loves klageinstanser ud af spil under hele anlæggelsen af Lynetteholm: Byggeloven, lov om naturbeskyttelse, lov om vandforsyning mv., lov om miljøbeskyttelse, lov om beskyttelse af havmiljøet, lov om råstoffer, lov om forurenet jord samt lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer.
Mandag den 17. januar blev så det første spadestik til den kunstige ø Lynetteholm i Københavns Havn blevet taget. Det var transportminister Benny Engelbrecht (S), Københavns Kommunes overborgmester, Sophie Hæstorp Andersen (S), og den administrerende direktør i By & Havn, Anne Skovbro, som gravede de første huller til byggeriet af Lynetteholm. Før de kunne stikke spaderne i jorden måtte politiet dog tilkaldes for at fjerne en demonstrant, som havde lagt sig på det stykke jord, hvor de første spadestik skulle tages.
rmh