(Last Updated On: 3. august 2018)

På øverste foto er Villy Petersen fra Holtug, som her læser lykønskningskortet. Nedenunder er Ole Manniche Pedersen fra Højerup. (Fotos: Rikke Michael Hansen)

Stevnsfort: Med fra start har været de to guider Ole Manniche Pedersen og Villy Petersen, der siden koldkrigsmuseets åbning den 1. juli 2008 har guidet adskillige grupper rundt i terrænet og under jorden. Ingen af dem har tal på, hvor mange ture det er blevet til gennem de 10 år, men det er mange.

Begge har de en fortid i militæret. Ole arbejdede i 13 år som radartekniker ved Stevns Fyrcenter. Her sørgede han for at vedligeholde og kontrollere kontrol- og computervognene, søgeradaren og radiovognen. Samme sted var Villy chefsergent og systemtekniker i den stevnske afdeling af HAWK-eskadrillen, med uddannelse i El Paso, Texas, USA i 1964.

Søværnet holdt til ved Stevnsfortet, mens flyvevåbnet havde base på Fyrcentret. Her etablerede flyvevåbnet eskadrille 543 med et batteri med HAWK-raketter og tilhørende radaranlæg på stedet, som blev lukket ned i 2002. Dele af materiellet blev senere flyttet til Stevnsfortet, og kan nu opleves rundt omkring i terrænet på koldkrigsmuseet. Materiel som Ole og Villy med deres baggrund kan fortælle meget om.

Alle guiderne er et stort aktiv for koldkrigsmuseet, hvilket museumsinspektør Iben Bjørnsson også fremhævede i sin tale:

– Jeg har sagt det før og jeg siger det igen. Dette sted ville intet være uden vores fantastiske guider. Og for nogle af jer, er det også jeres jubilæum. For I er nogle, der har været med hele vejen. Vi sætter så utrolig meget pris på det arbejde I gør. Og rosen fra publikum bare vælter ind. Sol jer i den – det har I fortjent. Og her fra mig og museets ledelse skal der lyde en kæmpe tak, sagde hun og overrakte kort og rødvin til de to jubilarer.
rmh

 

Skriv en kommentar