(Last Updated On: 11. oktober 2021)
Stevns: Budget 2022 for Stevns Kommune blev vedtaget under 2. behandlingen på kommunalbestyrelsesmødet tirsdag den 5. oktober.

Parterne bag budgetforliget var de samme personer, som stod bag sidste års budget, 15 ud af kommunalbestyrelsens ialt 19 medlemmer. Således stemte et flertal bestående af Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Socialdemokratiet og Venstre for budget 2022, mens 4 stemte imod, nemlig Nyt Stevns og Dansk Folkeparti.

Hverken Dansk Folkepart eller Nyt Stevns havde udarbejdet egne budgetforslag.

Skræmmekampagne

Allerede i ordførerrunden tog Bjarne Nielsen (V) vendinger som ’propaganda’ og ’skræmmekampagne’ i brug med henvisning til oppositionen, og Nyt Stevns fik flere stikpiller fra flertalsgruppen for ikke at have udarbejdet et budget i et valgår:

– Er det ganske enkelt fordi Nyt Stevns ikke magter at lave et gennemarbejdet budget og i stedet forsøger at skræmme borgerne til at tro, at kommunen er på vej mod afgrunden? Det sidste har med sikkerhed været forsøgt af flere omgange i denne valgperiode, men hov ”Stevns Kommune er her endnu, pengekassen er ikke tom og vi er heller ikke sat under administration”, lød det bl.a. fra Bjarne Nielsen.

I den efterfølgende debat blev tonen til tider heftig, og fra flere sider blev oppositionen beskyldt for at udøve skræmmekampagne og at råbe ’ulven kommer’, som Socialdemokratiets Thomas Overgaard formulerede det.

Læs også: Udpluk fra budgettalerne

Serviceniveau vs. skattestigning

Flere af forligsparterne efterlyste bud på, hvordan serviceniveauet kan bibeholdes uden den skattestigning, som blev vedtaget af et flertal sidste år.

– Jeg kunne rigtig godt tænke mig at se et budget med sænket skat, hvor kernevelfærden er bevaret, for jeg har ikke selv kunne finde en løsning, sagde Mikkel Lundemann (K).

– Der kommer en masse tomme ord, men I siger ikke, hvad I vil. Hvis enderne kan mødes uden at sætte skatten op, så vis det dog, lød opfordringen fra Henning Urban Dam (S).

Det kom der dog ingen konkrete løsningsforslag til, men Mogens Haugaard var fortsat fortaler for besparelser:

– Det gælder om at holde konstant opdrift i økonomien, hvilket kræver, at man holder igen. Vi kan risikere endnu en skattestigning, sagde han.

Læs også: Politiske fokuspunkter i budget 2022

Søger indflydelse fremfor at stå udenfor

Ligesom ved sidste års 2.-behandling af budgettet, brugte Janne Halvor Jensen (DF) også i år formuleringen ’ræverød’, idet hun komplimenterede Socialdemokratiet for at lykkes med et føre ræverød politik:

– I har fået gennemført en skattestigning, og Venstre og Konservative følger glædeligt med jer, sagde Janne Halvor Jensen.

Både Venstre og Konservative replicerede med, at de gerne ser skatteprocenten sænket igen, så snart det kan lade sig gøre.

– Vi søger indflydelse med vores to konservative mandater. Vi har valgt at bide os fast i bordkanten og sætte vores borgerlige præg, selvom det ville være nemmere at sidde ved siden af, uden at komme med konkrete forslag, sagde Mikkel Lundemann og samme argumentation præsenterede Bjarne Nielsen:

– Vi valgte at gå med for at få indflydelse. I buldrer med tomme tønder, vi mangler at se, hvordan I vil finansiere velfærden, fortsatte Bjarne Nielsen.

Også Line Krogh Lay (R) fremhævede samarbejde som løsningen fremfor at stille sig udenfor indflydelse:

– Vi samarbejder, på trods af politiske uenigheder. Vi sætter Stevns foran vores egne politiske kæpheste, sagde Line Krogh Lay som én af de afsluttende bemærkninger på den godt én time lange debat efter ordførerrunden.

Herefter blev forligsparternes budgetforslag godkendt med 15 stemmer for og 4 imod.

Skriv en kommentar