(Last Updated On: 22. marts 2022)
Formand Poul Erik Brixtofte (tv.) aflagde beretning, mens advokat Finn Rasmussen atter var dirigent på generalforsamlingen i Nyt Stevns. (Foto: Henrik Fisker)

Af Henrik Fisker

Strid i blå blok: En ellers stilfærdig generalforsamling i Nyt Stevns blev præget af voldsom retorik rettet mod Venstre efter konstitueringen på valgnatten. Formanden konstaterede i sin beretning, at striden mellem Nyt Stevns og Venstre er blusset op igen.

Nyt Stevns er efter valget i november fortsat i opposition, selv om lokallisten – der tidligere betegnede sig selv som tværpolitisk – indgik i et teknisk valgforbund, hvis mål var at sikre valget af en blå borgmester. Som bekendt endte valgnatten med en borgerlig splittelse, og at Socialdemokratiet overtog borgmesterkontoret.

Dette forløb fyldte i beretningen, som formand Poul Erik Brixtofte søndag aflagde på listens generalforsamling på Traktørstedet Højeruplund, hvor 30 medlemmer var mødt op.

Han brugte store ord om især Venstres rolle i forhandlingerne på valgnatten, og gruppeformand Mogens Haugaard fulgte op, da han efter generalforsamlingen gav en politisk orientering til medlemmerne.

– Der er sagt og skrevet meget i pressen efter valget. Men fakta er, at Nyt Stevns, Konservative, Dansk Folkeparti samt Venstre pegede på en blå borgmester – dog ikke den samme. Og så forlod Venstre det blå valgforbund og pegede på en rød borgmester. Så er det, at jeg spørger: Kan man stole på Venstre? Jeg gør i hvert fald ikke.

– Jeg var meget skuffet, fordi vi havde aftalt, at balladen mellem os og Venstre skulle lægges i graven. Men Venstres had til Nyt Stevns og især til Mogens er igen blomstret op, og nu vil de have en alvorssnak med de Konservative. Et nyt bestyrelsesmedlem i Venstre udtaler i pressen, at der var lavet en aftale mellem Nyt Stevns og Konservative. Det har han overhovedet ikke belæg for at udtale sig om. I dag har vi en rød borgmester udpeget af ét af de blå partier, og det er ærgerligt, sagde Poul Erik Brixtofte.

Dårligt politisk håndværk

Mogens Haugaard fortsatte, hvor formanden slap i sin beretning:

– Forløbet på valgnatten er noget nær det dårligste politiske håndværk, som jeg har oplevet i min tid. Rød blok fik 5382 stemmer ved valget. Blå blok fik 7428. Altså 2046 stemmer mere end rød. Alligevel fik vi en rød borgmester – og det må Venstre alene tage ansvaret for.

– Jeg spørger bare: Hvordan kan en lille håndfuld Venstre-medlemmer tillade sig at sætte vælgernes afgørelse til side. Og er vi ikke nødt til at få ændret valgloven, så vi undgår den slags i fremtiden, spurgte han.

Oppositionen tager over

Samtidig erklærede Mogens Haugaard sig parat til at føre en aktiv oppositionspolitik.

– Vi har en meget svag flertalsgruppe og en meget stærk opposition. Venstre har i den grad skubbet Konservative fra sig og dermed over til os. På et tidspunkt kan vi nok lave et flertal i Kommunalbestyrelsen uden om Socialdemokratiet og Venstre, sagde han – uden at uddybe, hvordan dette skulle ske i praksis.

Blandt de emner, hvor Nyt Stevns vil profilere sig, nævnte han en genopretning af økonomien, aktiv støtte til den grønne omstilling, ligestilling af de tre friskoler med kommunens folkeskoler samt etablering af et friplejehjem i Stevns Kommune.

Skriv en kommentar