(Last Updated On: 11. februar 2020)

Netop nu har du mulighed for at få et enestående indblik i en af naturens delikate indretninger. Det sker når Østsjællands Biavlerforening fra april inviterer til begynderkursus i biavl.

Poul Madsen viser her en bitavle frem fyldt med honning og aktive bier. (Arkivfoto: Rikke Michael Hansen)

Stolpehuse: Har du tænkt over, hvordan et samfund med 50.000 bier kan arbejde sammen for et fælles bedste og hvordan de indbyrdes kan kommunikere med hinanden? Eller hvad bierne egentlig laver, når de bestøver blomster? Og hvordan bierne finder frem til blomsterne?

Dette og meget mere kan du få svar på, når Østsjællands Biavlerforening holder begynderkursus i biavl.

På kurset får kursisterne indgående viden om biernes liv og deres betydning for bestøvningen af markernes, havernes og naturens blomstrende planter. Og så lærer kursisterne det praktiske arbejde med at passe en bifamilie.

Få egen bifamilie

– Det er en helt særlig oplevelse at passe en bifamilie og at følge dens liv og færden i løbet af året. Man bliver opmærksom på naturen på en helt anden måde. For eksempel lægger man i højere grad mærke til, hvilke planter der gror i nærheden af bistadet, og så er man jo lige nødt til at studere blomsterne for at se hvilke insekter, som besøger den, siger Poul Madsen, leder af Biskolen i Østsjællands Biavlerforening.

Kurserne indledes med to teoriaftener, hvor kursisterne blandt andet lærer om biernes samfund og det nødvendige materiel til biavlen. Når foråret har fået fat, er det tid til at kursisterne rykker ud i skolebigården, som er det sted, hvor foreningen har opstillet bistader. Her vil kursisterne hen over sommeren lærer at passe en bifamilie i praksis, samtidig med at kursisterne får den nødvendige teoretiske viden.

Efter endt kursus får kursisterne deres egen bifamilie.

– Har du først fået bier i haven, så kan du roligt regne med, at intet er som før. For du vil uvilkårligt kigge til bierne for at se, om de flyver eller om de har pollen med hjem, og hvilken farve har det pollen, som de henter hjem. Kommer du først i gang med biavl, så vil du finde ud af, at bierne er en uudtømmelig kilde til forundring, siger Poul Madsen.

Efter endt kursus er man naturligvis altid velkommen til at deltage i foreningens møder, hvor der er rig lejlighed til at få svar på de spørgsmål, som måtte opstå, når man iagttager og arbejder med bierne.

Kun få ledige pladser

Kurset foregår i foreningens skolebigård, der ligge i Stolpehuse mellem Hårlev og St Tårnby

Begynderkursus i biavl koster 400 kr. og man skal være medlem af foreningen.

Selvom startdato er i april er der allerede nu kun få pladser tilbage på kurset.

Tilmelding sker på oest.biavl@gmail.com eller til e-mailen: poulmadsen52@gmail.com

Man kan se mere om kurset påbiavl-stevns.dk, ligesom man er meget velkommen til at kontakte Poul Madsen på hans e-mail eller telefon 23497306.

Skriv en kommentar