(Last Updated On: 23. juni 2020)

Zoom in på Svanen, da den var ved Rødvig Havn i forrige uge. (Foto: Aage Drabøl)

Rødvig: Arbejdet med Vattenfalls havvindmøllepark Kriegers Flak er godt igang.

Etableringen af havmøllepark kræver fundamenter, som de 72 havmøller kan monteres på, og i første omgang skal de tunge fundamenter fragtes ud. Det sker på et særligt indrettet transportfartøj, ’Svanen’, et såkaldt Heavy Lift Vessel (HLV).

Svanen blev oprindeligt bygget til Storebæltsbroen og skulle derefter have været skrottet men ejes nu af det hollandske Van Oord. Svanen blev udviklet specifikt til offshore installationsprojekter, der involverer store og tunge strukturer og har ind til nu installeret over 1.100 komponenter, fundamenter, moleskafter og bjælker.

Svanen er en slags pram, der kommer rundt ved hjælp af bugserbåde og fungerer ved at løfte og installere strukturer inden for fartøjets tyngdepunkt. Dets design gør det muligt for installation at fortsætte, selv under barske offshore-forhold uden behov for ballastning.

Besætningen består af 50 mennesker, som opholder sig på Svanen seks uger, hvorefter de – grundet corona – skal i 14 dages karantæne.

Mandskabsskift på Svanen. (Foto: Jens Sørensen)

Fundamenterne transporteres og installeres af Van Oord. Der er tale om såkaldte monopæl-fundamenter, som er fremstillet af EEW-SPC i Rostock. Oven på fundamenterne vil der blive monteret overgangsstykker fra Bladt Industries. De skal bære de 8,4 MW store vindmøller fra Siemens Gamesa.

Nu er det første fundament til Kriegers Flak, der ligger 15-40 kilometer ud for den danske kyst, blevet placeret i Østersøens havbund.

Vattenfall oplyser, at der på fundamenterne vil blive monteret 72 vindmøller, som skal udgøre Danmarks største havmøllepark med en kapacitet, der kan dække det årlige elforbrug i omkring 600.000 danske husstande.

Installationen af fundamenterne forventes at fortsætte ind i efteråret i år, mens opførelsen af selve vindmøllerne vil blive påbegyndt i 2021.

På trods af restriktionerne i forbindelse med Covid-19-pandemien kører opførelsen af Kriegers Flak efter planen, så vindmølleparken kan være fuldt driftsklar senest ved udgangen af 2021.
rmh

Skriv en kommentar