(Last Updated On: 21. oktober 2020)

Scenebillede fra forestillingen »Hvem er det som banker« der opføres den 27. oktober i Erikstruphallen.

Scenen: Tirsdag den 27. oktober blænder Stevns Teaterforening op for tredje og sidste del af trilogien om Danmark, som opføres af teatertruppen Det Olske Orkester.
De to første dele »Sukker« og »Salt« spillede i teaterforeningen i 2018 og 2019, og begge forestillinger var hurtigt udsolgte.
»Sukker« behandlede Danmark som slavehandlernation, og »Salt« tog publikum med til kamp om danskernes sjæle i slutningen af 1800-tallet, hvor missionsk skam udfordret af social harme.

Kritisk forestilling

Med forestillingen »Hvem er det der banker« er trilogien om ”En nations selvhad – mellem skam og selvovervurdering” ankommet til nutiden.
Den opmærksomme læser har nok set, at titel-spørgsmålet er uden spørgsmålstegn, ligesom man i forestillingen hører en banken på en dør, uden at der er en dør.
Og spændingen er også indbygget i handlingen, hvor en kvinde vågner midt i et mareridt, et stort indsamlingsshow på direkte tv, og hun kan ikke komme væk! Skærme tændes med billeder af triste børn fra fjerne lande, lysshows bliver afprøvet, kæmpepræmier rulles ind.
Før kvinden ved af det, medvirker hun i den årlige Danmarksindsamling: en konkurrence på liv og død om at vinde førsteprisen i humanisme.
Reglerne er syrede: Hver gang hun vinder en krone i støtte til udviklingslandene, havner 7 kr. herhjemme på grund af ulige handelspolitik, skatteunddragelse og afbetaling på gammel gæld.
I en nutidig ramme med nedslag i 300 års Danmarkshistorie, retter forestillingen en skarp kritik mod vestens postkoloniale aktivitet i verden og de nationale konstruktioner, mange tager for givet.

Også foredrag med vin

Historien fortælles i et landskab af brugt tøj og midt i havets evige flydende strøm, der forbinder jordens befolkning.
En fortælling om over- og undermennesker, som stadig lever i bedste velgående.
– Jeg glæder mig helt vildt til sidste del, siger Lene Vestergård, forkvinde i teaterforeningen, og tilføjer, at det var kærlighed ved første blik »mellem det stevnske publikum og Den Olske fortælling om, hvem vi er, og hvordan vi er blevet det.”
Som tidligere har Stevns Teaterforening sørget for at publikum kan få lidt ekstra, ved at invitere til et oplæg før forestillingen. Instruktøren Lotte Faarup kommer kl. 18:30 og fortæller om stykket, og efter forestillingen stiller hun op til samtale med publikum.
Det hele sker tirsdag 27. oktober i Erikstruphallen, hvor forestillingen starter kl. 19.30
På grund af corona-forholdsregler skal teaterforeningen vide hvem som kommer, også til oplægget kl. 18:30, hvor der er 30 pladser, og som koster 25 kr. at deltage i, men så får man også et glas vin, øl eller vand.
Der vil være adgang til salen fra kl. 19, og billetter fra 60 kr. til 260 kr. til selve forestillingen kan købes på Stevns Teaterforenings hjemmeside: www.stevns-teater.dk

Public service

I stykket er en smilende quizmaster, og som public service over for Stevnsbladets læsere er her et af spørgsmålene – og svaret:
Hvem var det, der sagde: ”Umenneskelig vil man ikke være og menneskelig tør man ikke være af hensyn til konsekvenserne”?
Slaveejer Ernst Heinrich Schimmelmann i 1793? Socialdemokratisk minister K.K. Steincke i 1937? Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye i 2019?
Det var …, det var… , her er det korrekte svar: Justitsminister Steincke, som udtrykte Danmarks officielle holdning til flygtninge fra Tyskland, der søgte om asyl i Danmark i 1930’erne, og frygten for at landet blev »overrendt« af flygtninge.
Teater. Virkelighed. Eller begge dele, det kan man få svar på i Erikstruphallen den 27. oktober.

sky

Skriv en kommentar