(Last Updated On: 6. maj 2020)

Corona: Ældre mennesker – og særligt dem med kroniske sygdomme – er dem, der er mest sårbare i forhold til at udvikle et alvorligt forløb med coronavirus. Derfor har beboerne på landets plejecentre siden den 11. marts været afskåret fra besøg af deres pårørende. Men den manglende kontakt er hård, både for beboerne og for de pårørende.

Heldigvis er det efter påske igen blevet muligt for pårørende at besøge deres ældre familiemedlemmer på de fire plejecentre i Stevns kommune: Egehaven, Hotherhaven, Stevnshøj og Plushøj.

Husk at aftale besøget med personalet inden ankomst

Siden den 15. april har det – med lidt indledende justeringer – været muligt at ses igen via såkaldte ’terrassebesøg’, hvor beboeren sidder indenfor med terrassedøren eller vinduet åbent, mens pårørende sidder udenfor. Besøget sker enten ved beboerens egen terrasse eller ved en fælles terrasse; det afhænger af, hvilket plejecenter man bor på.

Vinduet står på klem, når der kommer terrassebesøg fra familien. (Privatfoto: Lissi Nedergaard)

Udover adskillelsen er der flere andre forhold, som skal overholdes ved besøg.

Dorthe Kapler Holmboe, der er Centerchef for Sundhed og Omsorg i Stevns kommune, understreger, at det af hensyn til planlægning og forberedelser er meget vigtigt, at alle besøg aftales med enten kontaktpersonen eller plejecentrets leder.

Desuden er ét besøg af en halv times varighed om ugen tilladt, og der må maksimalt komme to besøgende ad gangen. Børn under 14 år må ikke komme med.

Af retningslinjerne fremgår det endvidere, at besøget som udgangspunkt skal være imellem kl. 10-12, hvor der er flest medarbejdere på arbejde.

Hygiejne og afstand

Dertil kommer en række andre retningslinjer, som også skal overholdes, for at besøgene kan gennemføres forsvarligt:

  • Forud for besøget skal hænder afvaskes eller afsprittes grundigt.
  • Under besøget skal der være mindst to meters afstand. For at hjælpe med, at den korrekte afstand holdes, er der afsat streger på terrassen.
  • Fysisk kontakt er ikke tilladt, og man må heller ikke dele telefon, billeder, blade med videre.
  • Man er velkommen til at medbringe drikkevarer og andet til sig selv, men ikke til sin pårørende.
  • Gaver, blomster og lignende skal afleveres ved hovedindgangen til en medarbejder.
  • Og så er det ikke tilladt at komme indenfor på plejehjemmet, ej heller at låne et toilet.

Det er ikke tilladt at komme på terrassebesøg, hvis man har symptomer på sygdom som for eksempel hoste, feber eller næse, der løber. Så skal man blive væk.

Evaluering nødvendig

Selvom personalet gør, hvad de kan for at skabe socialt samvær for beboerne, så har de manglende besøg været et stor afsavn. Besøgene udefra skaber for det meste stor glæde, men for nogle beboere kan det være svært at forstå, at man ikke må have fysisk kontakt med den, der kommer på besøg.

Derfor evaluerer plejecentrets ansatte sammen med de pårørende, hvordan besøget er gået, og om det giver mening at fortsætte med terrassebesøgene.

Gælder ikke Brohøj

Terrassebesøgene er ikke en mulighed på Brohøj.

– De har særlige retningslinjer på socialområdet, som de følger. Lige nu går vi og venter på ny bekendtgørelse om lempelse for besøgsrestriktioner på bosteder, som er varslet, slutter Dorthe Kapler Holmboe.
rmh

Skriv en kommentar