(Last Updated On: 31. august 2018)

Freja Niemann Lundrup arbejder her på en af sine i alt tre skulpturer, en snegl. Hun er især optaget af fusionen mellem det, sneglen har skabt og hvordan vi mennesker siden har kunne bruge materialet til at bygge huse af. Freja arbejder ikke ud fra en fast skitse, men lader stenen selv komme til udtryk. (Foto: Rikke Michael Hansen).

Se flere billeder i og under artiklen.

Tommestrup: De ti udvalgte kunstnere ankom til Stevns Fyrcenter lørdag den 27. august, og siden har de haft fuld fokus på skabelsen af deres kunstværker.

Tine på toppen af et stenbjerg. (Foto: Charlotte Mannstaedt)

Søndag besøgte de parkområdet ved Kronhøjvej for at udvælge det sted, hvor de bedst så deres værk placeret, efterfulgt af en tur langs Stevns Klint med Tove Damholt, geolog og direktør for Verdensarv Stevns.

Dagen sluttede med at overvære forestillingen Klint2 i Boesdal Kalkbrud.

Alt sammen for at give kunstnerne mest mulig inspiration og viden om klint, kridt og kalk.

Trods tung regn og blæst gik turen mandag til Faxe Kalkbrud for at udvælge sten, som blev fragtet til Stevns Fyrcenter.

Koncentration og arbejdsro

Bagerst med ryggen til er Rikke Goldbech ved sin store skulptur. Hun har via en app fulgt syv stevnsboeres ruter i syv dage, og har indtegnet deres veje på et kort over Stevns. Ruterne bliver ved hjælp af små stykker flintesten aftegnet på skulpturen. Idéen udsprang fra de gravegange, som man finde i flintestenene, for ligesom dengang sætter vi også i dag vores spor. Foran ses Vera Spangsbjerg Rahbek, som arbejder med tre, og hvis tiden tillader gerne fem, forskellige søjler med skulpturer inspireret af fossilerne i klinten: Et kuglerundt dinosauræg, et spiralformet sneglehus og så har Vera fundet en forstening fyldt med okker i midten, som skal blive et lille regnbassin med afløb ud til den ene kant. Med tiden vil okkeren farve stenen. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Kortet over de syv stevnsboere ruter.

Her har de siden arbejdet på deres skulpturer. Trods det høje aktivitetsniveau og den stramme deadline – som er nu på lørdag den 8. september, for der er hele Stevns inviteret til fernisering på Kronhøjvej kl. 14.30 – var der en både rolig, harmonisk og fokuseret stemning på udendørsarealer ved og inde i den gamle administrationsbygning på Stevns Fyrcenter, da Stevnsbladet kiggede forbi torsdag formiddag i sidste uge og fik en snak med nogle af kunstnere.

Nogle arbejdede indenfor, andre ude – enten i regnen eller i ly under hvide pavilloner. Her blev der hamret, savet, mejslet, slebet og hugget i kalkstenene og de øvrige materialer, som kunstnerne har valgt at bruge til deres værker.

De ti kunstnere får sparring og praktisk hjælp af projektleder Charlotte Mannstaedt og kunstner Bo Karberg.

Stevns er en landbrugskommune, blandt andet med frøavl. Det har været udgangspunktet for Tina Kallehave, som her ses ved det støbte betonfundament af hendes hvidkløverblomst, som graves ned i jorden. De tre blade med stilk bliver dekoreret med håndsavede kalksten lagt i et stramt, ensartet sildebensmønster. I midten den organiske, vilde kløverblomst af koralsten, som kun bliver bearbejdet i samlingerne. Værket er 1,4 meter i diameter og bliver 0,9 m. højt. (Foto: Stevns Erhvervsråd)

Mød kunstnerne

Offentligheden er velkommen til at kigge forbi Stevns Fyrcenter og se skulpturerne tage form, og ved ferniseringen er kunstnerne ved deres værker og kan fortælle historien bag til dem, der måtte være nysgerrige.

De ti kunstnere er Rikke Goldbech – København, Jens Chr. Jensen – Ikast, Vera Spangsbjerg Rahbek – Højerup, Freja Niemann Lundrup – Århus, Thomas Wiesner – København, Ylva Westerhult – Malmö, Mai Ane Pil Siedentopp – Odense, Tina Kallehave – København, Sofie Amalie Andersen – Oslo/Bornholm og Tine Hecht-Pedersen – Lyngby.
rmh

De mange sten bliver leveret på Stevns Fyrcenter. (Foto: Charlotte Mannstaedt)

 

Skriv en kommentar