(Last Updated On: 16. august 2022)


Fotograf Kristian Buchmann forsøgt fotograferet af Stevnsbladets journalist, der beklager både manglende skarphed og de mange skygger. (Foto: Klaus Slavensky)

Stevns: Knaptrykkeren, kalder han sig, og det vender vi tilbage til.

Fotograf Kristian Buchmann er efter mange år i mediebranchen startet for sig selv, og har linsen fokuseret på en helt særlig fotogen befolkningsgruppe.

De ældre i fokus

Nogle kender måske navnet Kristian Buchmann fra Stevnsbladets spalter, idet han en overgang dækkede lokale begivenheder.

Andre kender ham måske fra koncertfotos, da han i flere år var fast fotograf for bl.a. ”Danser med Drenge”, ”Rugsted & Kreutzfeldt” og mange flere i underholdningsbranchen.

Han har også været tilknyttet Dagbladet, men nu har han åbnet sit eget atelier.

– Det er et mobilt atelier, så jeg kan komme til alle og enhver med folde-ud baggrund og softbox på stativ, fortæller han og fortsætter:

– Det følger trenden med pop-up spisesteder, blot med den forskel, at kunden bestemmer hvor fotoet skal tages. Jeg kan især godt lide at tage portrætfotos, fordi menneskers ansigt altid fortæller en god historie, siger Kristian Buchmann og blænder op for sit innovative projekt.

– Jeg tilbyder noget helt særligt med fotografier af ældre mennesker. Det brænder jeg for. Vi er, eller har, alle været på arbejdsmarkedet, haft stor kontaktflade og knips, pludselig er den ældre nærmest glemt. Så det gælder om at fastholde erindringen, mens de ældre er i live, så man har et godt minde, og ikke blot det sædvanlige, underbelyste foto med rødvinsglasset. Nej, du. Et reelt kunstportræt, der viser mennesket og hendes eller hans historie, forklarer han og understreger, at alle foto bliver redigeret, lyssat så kontraster fremhæves, og gerne sort/hvid, fordi de er så smukke.

Fotos af næsten alt

Men Kristian Buchmann er også klar til bryllupper, barnedåb, konfirmationer, fødselsdage og erhvervsfotografering.

– Jeg vil bare gerne blive ”din lokale fotograf på Stevns” og omegn, tilføjer han, som tidligere i livet var gerningsmandsfotograf for både brandvæsen og politi.

Han har også arbejdet på institutioner, og synes selv han er ’super’ til at fotografere børn.

”Så du fotograferer alt?”

– Næsten, porno nej tak, det lader jeg tabloidpressen om. Men ellers ja, og jeg er altid parat. En gang blev jeg en sen aften ringet op af en far hvis datter skulle til USA, som havde fået forkert pasfoto, fordi USA kræver et særligt format. Men datteren skulle afsted, og så klarede vi hurtigt den sag. Jeg er jo gammel indsatsfotograf, griner han.

Lokalpressen vil også vide hvorfor han kalder sig ”Knaptrykkeren”?

– Jeg fotograferede til et bryllup og en af gæsterne sagde noget om, at jeg jo bare skulle trykke på knappen. Så jeg gav ham kameraet og sagde værsgo og prøv. Jeg fik det hurtigt igen. For det handler om at finde den rigtige situation ved f.eks. et bryllup, det drejer sig om beskæring, vurdere om et motiv være close-up og den slags siger Kristian Buchmann med al den erfaring en professionel kan, når man har fotograferet siden man var 8 år.

Stiller skarpt på virksomheder

Han er også engageret i at præsentere virksomheder, fordi de også har en god historie at fortælle, men ofte mangler at komme ud over rampen.

– Der er så mange innovative virksomheder på Stevns, som man bør kende for deres produkter, deres knowhow og gode håndværk. Men uanset om det er virksomhedsportrætter eller private, så får de fotos elektronisk i fuld opløsning, mapper med både farve og sort/hvide til downloading, så man kan bruge dem som man vil. Jeg giver selvfølgelig gode råd om kontrast og beskæring.

”Det evige spørgsmål: skal man smile på et foto?”

– Det ved jeg ikke, det kommer jo an på hvilken historie man vi fortæller. Og man behøver jo heller ikke kigge direkte i kameraet, eller stå klistret op af en reol, et tapet eller en anden baggrund. Afstand til et objekt, en genstand betyder utroligt meget, betoner Kristian Buchmann, som helt frivilligt stiller op til fotografering. Dog med ordene: Husk, det som er vigtigt, er fange skarpheden i øjnene.

Deres udsendte tør ikke garantere, at det er lykkes, og har andre det på samme måde, så må man jo bare kontakte knaptrykkeren.dk
sky

Skriv en kommentar