(Last Updated On: 20. april 2021)

Etablering af en kommunal tandpleje og et fitnesscenter, et par omgange med matematik på A-niveau – blot for hyggens skyld – og en fitnessinstruktøruddannelse som 74-årig. Det er blot nogle af de bedrifter, som Birgitte Mårtensson kan se tilbage på og glæde sig over.

Tidligere tandklinikchef Birgitte Mårtensson på en af sine daglige gåture i den stevnske natur. (Privatfoto)

Rødvig: Tirsdag den 27. april fylder tidligere klinikchef ved Stevns Kommunale Tandpleje, Birgitte Mårtensson 85 år.

Birgitte Mårtensson flyttede til Stevns Kommune i 1981, da hun i 1979 var blevet ansat som klinikchef for skoletandplejen. Opgaven var givet: der skulle etableres skoletandpleje i Stevns Kommune, som til en start blev placeret på Boestofteskole, alt imens Erikstrupskolen (den nuværende Store Heddinge Skole, red.) blev bygget færdig.

Færre huller og plomber

Stevnsbladet er kommet i besiddelse af en 10 års jubilæumsinvitation ’Til de voksne’, der vidner om, at Birgitte Mårtensson sammen med klinikkens anden tandlæge, to klinikassistenter samt en tandplejer fik opbygget en velfungerende kommunal skoletandpleje, hvor der ved jubilæet i november 1989 var tilknyttet i omegnen af 2.400 børn i alderen 0-18 år.

Af invitationen fremgår også, at antallet af huller i børnenes tænder i løbet af de første 10 år var blevet halveret, og at færre børn havde fået ’plomber’ i deres tænder, i den tid de blev tilset af skoletandplejen.

Efter 17 spændende og gode år som klinikchef valgte Birgitte Mårtensson i 1996 at videregive chefansvaret, og hun fortsatte istedet i en stilling hos skoletandplejen som tandlæge ansat på timebasis.

På eget ønske om et træningscenter i nærmiljøet, fremfor at skulle køre helt til Køge for at styrketræne, tog Birgitte Mårtensson sammen med andre interesserede initiativ til etableringen af et træningscentret for kommunalt ansatte. Stevns kommunale fitnesscenter, der ligger lige uden for Store Heddinge, eksisterer – ligesom det også gælder for den kommunale tandpleje – stadig den dag i dag.

Holder sig igang hver dag, både fysisk og mentalt

Efter et godt arbejdsliv – inklusiv en tur forbi kommunalbestyrelsen, hvor Birgitte Mårtensson blev valgt ind for Socialdemokratiet i 1989 og sad i en periode – kaldte pensionisttilværelsen. Siden er det blevet til rigtig mange rejser til fjerne himmelstrøg såsom Australien, Amerika og Afrika.

Birgitte Mårtensson mener selv, at hun bor i paradis, og i dag nydes den storslåede natur ved Østersøen til fulde. Udover crossfit, yoga og bordtennis bliver det altid til et par daglige gåture og arbejde i haven – og til hovedet er der hjernegymnastik, samt de 2-3 bøger, der læses om ugen på iPad.

Som 74-årig tog hun forøvrigt en fitnessinstruktør-uddannelse i 2010, og hun har livet igennem holdt sig i gang og videreuddannet sig; blandt andet har Birgitte Mårtensson taget matematik på A-niveau et par gange med års mellemrum, blot for hyggens skyld.

Fødselaren værdsætter i den grad det daglige liv med sine to katte på hjemmeadressen i Rødvig og tager altid glad og hjerteligt imod, når børn og børnebørn kommer forbi.
Fødselsdagen fejres med en lækker middag på en god restaurant, når det atter kan lade sig gøre at spise ude.
rmh

Skriv en kommentar