(Last Updated On: 31. oktober 2019)

Her ses den gamle, omkring 100 år gamle, hængebøg, før den blev fældet. (Foto: Stevns Bibliotekerne)

Store Heddinge: Ligesom Varpelev Kirke har også kirken i Store Heddinge en interessant historie om et gammelt træ, der på grund af tidens ælde måtte bortskaffes.

Her skal vi dog lidt længere tilbage i tiden end sidste uge, nærmere bestemt torsdag den 21. juni 2007. Denne dag blev den sidste for et af Sankt Katharina Kirkens mangeårige vartegn, en kæmpestor hængebøg, der også var blevet angrebet af råd og svamp.

– Træet stod kun få meter fra selve kirken. Allerede i 1990’erne opdagede vi, at tvegen (en tvege eller tveje er en kløft mellem to stammer, red.) var begyndt at revne, fortæller Henrik Hansen, som i årene 1975-1994 var medlem af menighedsrådet.

Der var tale om en kæmpestor hængebøg – der endda menes at være Nordeuropas største hængebøg – og derfor var det ikke en nem beslutning. Men frygten for at tilføre skade på kirken førte dog til, at menighedsrådet besluttede at få den væltet, inden der skete en ulykke.

De to lysestager er lavet af en stykke træ fra den gamle hængebøg, som blev fældet i 2007. (Foto: Henrik Hansen)

To minder

Træet blev fældet i sommeren 2007, en begivenhed, der blev fulgt af mange. Også Henrik Hansen var tilstede, og han var så snarrådig at få et stykke af det historiske vartegn med sig hjem. Træstykket har siden stået til tørre, og i sommer overdrog han det til en lokal snedker, som fik to fine lysestager ud af stykket.

De står nu hjemme på Henrik Hansens køkkenbord og pynter; et fint minde fra et gammelt, smukt træ.

Hvad der blev af resten af det nedlagte træ, er ikke redaktionen bekendt.

Om den gamle hængebøg – og hvordan den inspirerede forfatteren Knud Sønderby til at skrive et essay med titlen ’Hængebøgen – kan man på Stevnsbibliotekernes hjemmeside læse et lokalhistorisk indlæg, skrevet af mag art Lisbeth Askjær-Larsen. Læs mere på stevns.bib.dk/haengeboegen.

 

Og to nye hængebøge

Henrik Hansen foran den ene hængebøg, som blev plantet for 25 år siden ved Store Heddinge Kirke. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Allerede forud for fældningen i 2007 sørgede menighedsrådet for at to nye hængebøge, en grøn og en rød, kom til.

De blev plantet – i behørig afstand fra kirken, naturligvis – i 1994. Den ene lever i bedste velgående og vokser sig stor og stærk, år for år. Den anden, rødbøgen, lever også i bedste velgående; omend den halter et par år bagud, idet den oprindelige blev beskadiget i forbindelse med ukrudtsbrænding på området. En ny blev derfor plantet som erstatning.
rmh

 

 

 

Her et sommerbillede af de to bøgetræer. Rødbøgen, der ses forrest i billedet, blev udskiftet efter få år, da forgængeren var blevet beskadiget i forbindelse med ukrudtsbrænding. (Foto: Henrik Hansen)

Skriv en kommentar