(Last Updated On: 26. marts 2019)

Graver Tina Lauridsen ved det gravsted, hvor en rød løn er blevet erstattet af en lille klump påskelijer. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Lyderslev: Graver ved Lyderslev Kirkegård, Tina Lauridsen, blev både forarget og chokeret, da hun for nylig opdagede, at nogen har været inde på kirkegården og har stjålet træer fra kirkegårdens gravsteder; ikke bare fra ét, men fra tre forskellige gravpladser.

– Det var en gravstedsejer, som gjorde mig opmærksom på det. Hun spurgte mig, om jeg havde gravet en rød løn op på gravstedet og plantet påskeliljer i stedet. Det kunne jeg så fortælle hende, at det havde jeg ikke gjort, fortæller Tina Lauridsen til Stevnsbladet.

Ved nærmere eftersyn kunne Tina Lauridsen ganske rigtigt konstatere, at lønnen manglede, og at der i stedet var sat en mindre antal påskeliljeløg.

– Hullet var dækket til, og der var fint revet, så det var ikke lige til at se, forklarer Tina Lauridsen, der har været ansat som graver ved kirkegårdene i Lyderslev og Frøslev siden 2011.

Nogle dage efter, da Tina Lauridsen var i færd med at tage gran af gravene, slog det hende, at der også på et andet gravsted manglede en rød løn. Hun tog straks kontakt til gravstedsindehaveren, der ikke havde kendskab til, hvorfor træet var væk.

Også her var der ryddet op efter trætyveriet, jorden var dækket til og stenene revet fint ud over området.

Endnu et tilfælde viste sig kort tid efter, hvor Tina Lauridsen i forbindelse med omlægning af en grav opdagede, at et hjertetræ manglede.

– Det er formentlig sket inden for fjorten dage, og er sandsynligvis foregået enten om aftenen eller i weekenden, vurderer Tina Lauridsen, som sammen med sin gravermedhjælper dagligt opholder sig på kirkegården.

– Jeg har aldrig oplevet noget lignende. Nu tænker jeg hver morgen på, om der mon venter nogen overraskelser i dag, siger graveren.

Simpelt tyveri

Tyveri fra gravsteder er ikke noget Midt- og Vestsjællands Politi støder på særlig ofte.

– Faktisk er det meget sjældent, at vi får den slags anmeldelser, siger Martin Bjerregaard fra Midt- og Vestsjælland Politis presseafdeling til Stevnsbladet.

Han oplyser, at forseelsen på Lyderslev Kirkegård er simpelt tyveri, da tyven udelukkende har haft ønske om at stjæle et træ.

– Der er i disse tilfælde ikke tale om forstyrrelse af gravfreden. Det ville der være, hvis der var sket hærværk mod for eksempel gravstene med enten ødelæggelser eller grafitti, forklarer Martin Bjerregaard.

Bliv trætyven fanget, vil straffen derfor være den samme som ved for eksempel butikstyveri, hvor minimumsstraffen er en bøde samt en plet på straffeattesten.

De tre hændelser på Lyderslev Kirkegård er endnu ikke blevet politianmeldt.
rmh

Skriv en kommentar