(Last Updated On: 26. oktober 2021)

Stevns Kommune og Store Heddinge Boldklub er gået sammen for at uddanne alle klubbens trænere og instruktører

To af Store Heddinge Boldklubs trænere under sidste førstehjælpskursus. (Arkivfoto)

Sport: I samarbejde med Store Heddinge Boldklub (SB) inviteres trænere og instruktører i alle godkendte folkeoplysende foreninger til gratis første-hjælpskurser i henholdsvis uge 2, 3, 4, 5 og 6 i det nye år.

Kendte fik hjertestop

Mange husker den danske landsholdspiller Christian Eriksens kollaps under EM-kampen i Parken i juni i år, men der er flere eksempler på spillere, som har været udsat for tilsvarende blackout på banen.

Slagelse B&I’s målmand Lukas Olesen fik hjertestop, men blev genoplivet. Cheick Tiote, som havde spillet 55 landskampe for Elfenbenskysten, døde i 2017. To belgiske, professionelle fodboldspillere døde begge af hjertestop. Bolton-spiller Fabrice Muamba døde af samme årsag.

Ifølge Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Københavns Universitet, er én af årsagerne til pludseligt hjertestop er den arvelige hjertesygdom kaldet langt QT-Syndrom. Her er tidsintervallet længere end normalt, fra hjertet har trukket sig sammen, til det er klar til at slå igen. Det kan i sjældne tilfælde få hjertet til pludseligt og uden varsel at holde op med at slå.

Relevant førstehjælp

Derfor er der al mulig grund til at udbyde uddannelsen Førstehjælp ved hjertestop, fortæller Karsten Olsen, som er kasserer i SB.

Mål for uddannelsen er, at deltageren kan både selvstændigt og i samarbejde med andre, håndtere en voksen bevidstløs person, med og uden normal vejrtrækning. At deltageren kan give relevant førstehjælp til en voksen person, der har fremmedlegemer i luftvejen, og at man lærer at anvende en hjertestarter, hvor det er relevant for førstehjælpen. Endelig skal deltageren kunne genkende symptomer på stroke og blodprop i hjertet og handle hensigtsmæssigt.

– Det centrale indhold på uddannelsen vil berøre emnerne: bevidsthedstilstand, overlevelseskæden, basal genoplivning, brug af hjertestarter (AED), stabilt Sideleje, førstehjælp ved fremmedlegemer i luftvejen hos en voksen person, symptomer på blodprop i hjertet og stroke, og praksisnære scenarier øves med hovedvægten på træning, forklarer Karsten Olsen.

Praktisk uddannelse

Uddannelsen gennemføres med et minimum af teori og primært gennemføres ved hjælp af praksisnære øvelser, deltagerrefleksion og praktisk træning.

Såfremt kursusdeltagerne har været aktiv og med i alle timerne samt kan håndtere kompetencemålene, får de et elektronisk bevis fra Dansk Førstehjælpsråd.

Det er op til instruktørens vurdering. Beviset er gyldigt i 24 måneder.

Alle hold afvikles i Store Heddinge Boldklubs klubhus på Parkvej 5 i Store Heddinge, og det første hold starter lørdag den 15. januar 2022 fra kl. 10-14. derefter følger andre hold de efterfølgende lørdage, samme tid og sted, og slutter med hold 6 lørdag den 12. februar 2022 fra kl. 10-14. Der er gratis frokost.

Man tilmelder sig ved at sende en mail til Fritid på mail kultur-fritid@stevns.dk senest den 20.12.2021.

Her skal ønske til dato, navn og forening fremgå, og man vil modtage en bekræftelse på mail. Der må maksimalt være 16 deltagere per registreret førstehjælpsinstruktør, oplyser Karsten Olsen, som også understreger, at tilmelding sker efter først-til-mølle-princip.
sky

Skriv en kommentar