(Last Updated On: 7. juli 2020)

Tre nyudnævnte danske statsborgere og en borgmester. Fra venstre er det Danuta Kotkiewicz-Szulia, Thang Boll og Suzanne Olsen flankeret af Anette Mortensen. (Foto: Kenn Thomsen)

Af Henrik Fisker

Stevns: Egentlig skulle Thang, Danuta og Suzanne have haft papir på, at de er danske statsborgere allerede torsdag 12. marts. Men aftenen forinden lukkede statsminister Mette Frederiksen landet ned som følge af risikoen for coronasmitte, og så går det slet ikke at mødes for at give borgmesteren hånd på, at man vil overholde Danmarks Riges Grundlov.

Netop det symbolske håndtryk er en obligatorisk del af det at blive dansk statsborger, understreges det i den vejledning, som er udsendt af Udlændinge- og Integrationsministeriet som bilag til den lov, som Folketinget vedtog i sidste valgperiode. Her understreges det, at man ikke kan blive dansk statsborger uden håndtrykket, og at der ikke må bruges handsker ved ceremonien. Man skal således kunne mærke hinandens håndflader.

Så da fysisk nærkontakt – herunder håndtryk – blev bandlyst under coronakrisen, blev grundlovsceremonierne af samme årsag udsat til bedre tider. Og de nye statsborgere in spe måtte pænt vente på at få et rødbedefarvet pas og et valgkort, hvis statsministeren skulle finde på at udskrive folketingsvalg.

Håndtryk uden problemer

På Stevns oprandt de bedre tider torsdag i sidste uge, hvor kommunens første grundlovsceremoni for nye statsborgere oprandt med små fire måneders forsinkelse.

Læs mere om ceremonien og de tre nye danske statsborgere i ugens udgave af Stevnsbladet.

Skriv en kommentar