(Last Updated On: 23. oktober 2021)

Afslørede at Konservative var på nippet til at lave besparelser frem for skattestigning, og Nye Borgerlige og Enhedslisten er begge mod en ny statsvej.

Af Klaus Slavensky

(Foto fra debatten. Fra venstre Henning Urban Dam (S), Anette Mortensen (V) og Sejer Folke (Ø) samt studievært Julie Andersen)

 

Politik: Torsdag den 21. oktober havde TV 2 Lorry indbudt 9 partipolitiske spidskandidater fra Stevns til debat om økonomi, infrastruktur og klima.
Der var intet nyt under solen hvad angår diskussionen om kommunens økonomi, idet flertalsgruppen som består af Venstre, Socialdemokratiet, de Radikale, Konservative og Enhedslisten plus SF, og som står bag budgetforlig og skattestigning, fastholdt deres politiske valg for bl.a. at kunne bevare det sociale serviceniveau.
De konservatives Mikkel Lundemann afslørede dog, at han nødtvunget var gået med i budgetforliget.
– Jeg havde gerne kigget ned i besparelsesmaterialet, og kigget ned i noget mere kernevelfærd, og skære noget af det andet væk, selv om det er en svær øvelse, sagde han, men tilføjede:
– Jeg er slet ikke enig med DF og Nyt Stevns. Vi kunne ikke være kommet tilbage på ret køl i forhold til økonomien, uden at skære i velfærden, sagde Mikkel Lundemann.

Kollektiv trafik versus statsvej

Den anden overraskelse kom under debatten om infrastruktur, hvor statsvejen kom på bordet.
Her viste der sig en alliance mellem Nye Borgerlige og Enhedslisten, som begge takker nej til en statsvej.
Bolette Sølyst mente, at pendlerne var bedre tjent med at udvide de eksisterende veje til Køge.
– Jeg ser helst at vejen til Køge optimeres frem for at lave en ny, lød det.
Hendes blå valgforbundsfæller støttede etableringen af en nordlig statsvej. Kun Enhedslistens Sejer Folke så hellere den kollektive trafik øget.
– Jeg tror ikke på, at der kommer flere folk til Stevns, fordi de kan spare to minutter, sagde han, og blev straks irettesat af borgmester Anette Mortensen.
– Det handler om at gøre noget for de borgere som bor på Stevns og som nærmest er stavnsbundet. Det er utopi at tro, at de 10.000 daglige pendleres behov kan klares alene med kollektiv trafik, sagde hun.
Også Henning Urban Dam (S) gik ind for en statsvej.
– Lige nu har vi momentum, og det sker nok kun en gang, at der er så stor statsstøtte til Stevns. Derfor skal vi vælge det rigtige sted for en vej, og der er også statslige penge på vej til Østbanen, sagde han.

Rød eller blå borgmester

Hvem skal være borgmester? spurgte Lorry-værten Julie Andersen.
Der var tre sikre stemmer på Socialdemokratiets Henning Urban Dam, dels hans egen, Enhedslistens og SF.
Den nuværende borgmester Anette Mortensen pegede på sig selv, men tilføjede, at hun synes at det nuværende brede flertal inklusiv Socialdemokratiet og de Radikale, havde været en fin periode. Kun DF’s Martin Henriksen ville muligvis pege på en Venstre-borgmester, men det kunne også blive en anden ”fra den borgerlige familie”.
De øvrige repræsentanter fra det borgerlige valgforbund, Konservative og Ny Borgerlige, ville blot sige, at pilen pegede på en fra blå blok, mens Mogens Haugaard så sig selv som kandidat ellers en ”blå borgmester”, og de Radikales Line Krogh Lay ville tage udgangspunkt i valgforbundet med S, SF og Ø, men pege på den, som kan samle ”et bredt flertal over midten”.
Gøres dette regnestykke op, og tages for gode varer, er Henning Urban Dam den som er tættest på borgmestertaburetten. Men først skal vælgerne stemme, og så venter en laaang valgnats forhandlinger.

Debatten fandt sted Under uret på Københavns Hovedbanegård og varede 1 time, og der var taletid til både Michael Graakjær (F), Line Krogh Lay (B), Sejer Folke (Ø), Mikkel Lundemann (C), Martin Henriksen (O), Mogens Haugaard (N), Bolette Sølyst (D), Henning Urban Dam (A)og Anette Mortensen (V), selv om de skiftes om pladserne i debatten, så der kun deltog 6 ad gangen.
Debatten kan ses på TV 2 Lorry ”Under Uret”.

 

Skriv en kommentar