(Last Updated On: 5. maj 2020)

Stevns: I dag har regeringen, Venstre, Radikale Venstre, SF og Alternativet indgået aftale om en ny udligningsreform. Kort før middag blev resultatet præsenteret i Finansministeriet, og for Stevns er resultatet et lille plus, hvilket er bedre end frygtet, men langt fra så godt som ønsket.

Kortet viser kommunernes bidrag som procent af deres beskatningsgrundlag. Kommuner markeret med rødt skal bidrage med mere, mens kommuner markeret med grønt skal modtage mere. (Grafik: Social og Indenrigsministeriet)

– Først og fremmest er det positivt, at Stevns Kommune er gået fra at miste knap 7 mio. kr. i det første regeringsudspil til nu af få 3,5 mio. kr. i den endelige aftale. Det er jeg glad for, men jeg konstaterer også, at det er ikke løser de store økonomiske udfordringer, vi har, udtaler borgmester Anette Mortensen (V) i en pressemeddelelse.

Borgmesteren tilføjer:

– Vi har i mere end et år kæmpet for Stevns på både politisk og administrativt niveau. Det har vi gjort for at vise uretfærdigheden i den tidligere udligningsordning, og for at vise, at vi har en økonomi, som ikke hænger sammen. Vi ligger blandt de kommuner med det laveste serviceniveau i landet, og selv det serviceniveau er vi nødt til at finansiere ved at tage penge op af kassen. Det kan vi ikke blive ved med, og derfor har vi nu en stor, politisk opgave foran os, når vi skal lægge de kommende års budget.

Stevns Kommune har hasteindkaldt Kommunalbestyrelsen senere i dag, og har nu en opgave i at afdække de præcise konsekvenser af udligningsreformen.

På pressemødet blev det oplyst, at aftalen blandt andet betyder, at ca. 1,4 mia. kr. bliver flyttet til landets 30 yderkommuner. Samtidig bliver der sikret en ekstra statslig finansiering til kommunerne for op til 6,5 mia. kr. i 2021.
rmh

Beregnet virkning af reformen for Stevns og de to nabokommuner Faxe og Køge (i 1.000 kr.):

  • Stevns: 3.455
  • Faxe: 33.364
  • Køge: 18.391

I Region Sjælland får fire kommuner negativ udligning. Der er tale om kommunerne Greve (-54.152), Solrød (- 21.433), Roskilde (-18.632) og Lejre (-11.520). De øvrige 13 kommuner i regionen får positiv udligning.

Guldborgsund (120.228) er den kommune i Region Sjælland, der har højest beregnet virkning af reformen, fulgt af Næstved (110.553) og Kalundborg (103.097).

Udligning i landets øvrige regioner (i 1.000 kr.):

De tre kommuner, der oplever størst negativ udligning, hører alle under Region Hovedstaden. Det drejer sig om København (-465.733), Gentofte (-163.988) og Rudersdal (-115.297). 15 af Region Hovedstadens ialt 29 kommuner får negativ udligning.

I Region Syddanmark får kun to af regionens ialt 22 kommuner negativ udligning. Den ene er Fanø (-3.504).

Fem kommuner i Region Midtjylland får negativ udligning, for de øvrige 14 kommuner er udligning med positivt fortegn.

Samtlige 11 kommuner i Region Nordjylland får en positiv udligning.

Kilde: Finansministeriet

Skriv en kommentar