(Last Updated On: 4. marts 2019)

’12 MÆND står frem’ – en fotoudstilling med personlige historier om prostatakræft

Fotoudstillingen, 12 MÆND står frem vises på Stevns Sundhedscenter, Hovedgaden 46, 4652 Hårlev fra d. 1. marts 2019 til d. 29. marts 2019. (Pressefoto)

Hårlev: Fire prominente fotografer har hver især portrætteret tre danske mænd med prostatakræft. De 12 unikke portrætter er samlet i fotoudstillingen ”12 mænd står frem”, som vises på Stevns Sundhedscenter på Hovedgaden 46 i Hårlev fra den 1. marts til den 29. marts.

12-tallet afspejler antallet af mænd i Danmark, som hver dag bliver diagnosticeret med prostatakræft. Udstillingen giver et stærkt og livsbekræftende indblik i livet med sygdommen.

Udstillingen handler om at fortælle historien om det enkelte menneske gennem markante portrætter og deres personlige fortællinger, og med dem som ramme at stimulere en bredere samtale om livet med sygdommen. For selvom prostatakræft har betydelige konsekvenser for mændenes liv, så demonstrerer de 12 portrætter og fortællinger også livsmod og styrke, nærvær, maskulinitet, lys og glæde over livet.

Udstillingen bidrager til at formidle viden om prostatakræft, så flere forstår livet med diagnosen, og omtalen og debatten i medierne afspejler virkeligheden bedre.
Hyppigste kræftform – men tabuiseret

De 12 modige mænd beretter her åbent og ærligt om sygdom, operationer og følgevirkninger. Dermed giver portrætterne og de tilhørende fortællinger tilskuerne et sjældent indblik i at leve med prostatakræft, og ikke mindst de forandringer i livet, selvopfattelse og identitet, som ofte følger med sygdommen.

For selvom prostatakræft er den hyppigste kræftform blandt mænd, så tales og skrives der ikke meget om prostatakræft. Hverken blandt de diagnosticerede, deres omgangskreds eller i det offentlige rum. Det er med andre ord ikke noget, man taler om.

Det skyldes i høj grad sygdommens konsekvenser for mandens identitet generelt og specielt seksualitet, samt det faktum, at mænd i sygdommens aldersgruppe er blandt de mindst åbne over for omverdenen i det hele taget.

Tal om udfordringerne

– Gennem vores arbejde i PROPA har vi imidlertid erfaret, at livet med prostatakræft og dets konsekvenser er nemmere at tackle, når man har mulighed for at dele sine bekymringer og udfordringer med andre. Det gælder både med mænd i samme situation, men også deres nærmeste og resten af omverdenen, fortæller Svend Erik Bodi, der er lokalformand i PROPA lokalgruppe Midtsjælland-Stevns.

På PROPA’s hjemmeside propa.dk kan alle hente yderligere information

– Udstillingen kan forhåbentlig skabe opmærksomhed og lyst til at tale om prostatakræft. Det er der behov for, slutter lokalformanden.

Mød én af de 12 mænd

I forbindelse med udstillingen ’12 mænd står frem’ kan man torsdag den 14. marts mellem kl. 15 – 18 møde én af de portrætterede, som vil være til stede ved udstillingen, for med egne ord at fortælle om livet med prostatakræft, samt svare på eventuelle spørgsmål.

Selve udstillingen ’12 mænd står frem’ er en unik fotoudstilling om at leve med prostatakræft, der kan ses fra fredag den 1. til fredag den 29. marts 2019 i Stevns Kommunes Sundheds- og Frivillighedscenter, Hovedgaden 46, Hårlev.

Skriv en kommentar