(Last Updated On: 27. juni 2020)

Med historiske oplysninger om flinteovnen, forskellige udstillinger med værktøj, træskærer- og sløjdarbejder, en stensamling og ikke mindst en helt fantastisk udsigt allerøverst oppe

Rødvig: På Christiansø i Rødvig ligger Flinteovnen, en lille kvadratisk kridtstensbygning. 3,5 meter høj er selve flinteovnen, med en 5 meter høj, rund skorsten muret ovenpå.

Flinteovnen på Christiansø rummer flere små og vidt forskellige udstillinger. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Bygningen er en kopi af den oprindelige flinteovn i Rødvig, hvor man i 40 år omdannede flint til flintemel, som derefter blev solgt til en fajancefabrik i København.

Frivillig i flinteovnen i 33 år

Flinteovnen på Christiansø blev opført i 1987, og én af de frivillige, som dengang var med til at bygge ovnen er skibsbygger Carsten Stuhr Hansen. I dag er han frivillig i Flinteovnens Venner, hvor han bruger mange timer, rigtig mange timer, og det er da også Carsten, der er hovedmand bag flertallet af de udstillinger, man kan opleve i flinteovnen på Christiansø.

Indenfor er flinteovnen indrettet med tre rum over hinanden, forbundet af stejle trætrapper. Til trods for de få kvadratmeter gulvplads på hver etage, kan man gå på opdagelse i flere forskellige udstillinger med træarbejder og sten, og på væggene hænger flere oplysningstavler og plancher, som bl.a. fortæller om Flinteovnens historie.

Stuen: Trærelief og værktøj

I stueetagen pryder et stort træskærerarbejde en af væggene fra gulv til loft. De mange detaljer på det godt tre meter brede og lige knap tre meter høje trærelief er udskåret af Carsten, der er født og opvokset i Rødvig og søn af maler Charles Hansen.

Læs også: Skibstømrerens livsværk i flintovnen

Det oprindelige motiv er et af faderens mange oliemalerier, som også er tilgået Flinteovnen. Maleriet kan man for øvrigt også se, for det hænger lige ved siden af det store relief.

Desuden kan man i stueetagen se et udvalg af Carstens værktøj fra hans tid som skibsbygger.

1. sal: Sløjd og sten

På førstesalen finder man to forskellige udstillinger.

Modeller af de sløjdopgaver, som eleverne på Stevns Friskole fik lov at prøve kræfter med. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Dels forskellige træskærerarbejder fra dengang Carsten var sløjdlærer på Stevns Friskole. Her underviste han gennem 12 år elever på klassetrinene 4.-10. klasse i sløjd, som – med stigende sværhedsgrad – fik udfordringer udi i sløjdarbejdet.

Der blev både savet, høvlet og slebet, og de færdige emner var brugbare ting såsom skærebrætter, bogstøtter, køkkenrulleholdere, hylder, fuglehuse, stumtjenere, lysestager og de meget populære ølkasser, der lige passede til seks øl á 33 cl. i glasflasker. Altsammen kan man se modeller af i udstillingen.

På samme etage finder man desuden en stensamling fra Carstens barndomshjem, der lå på Klintevej i Rødvig. Samlingen består af sten og fossiler, og mange af den er fundet langs klinten af Carstens far. Der er bl.a. forstenede søpindsvin, pilespidser, fossiler og flintesten mm.

2. sal: Eventyrligt træ

Øverste oppe er endnu en udstilling med finurlige og eventyrlige træstykker fra et 200 år gammelt bøgetræ, fældet ved Vallø Slot.

Flot er de udstillet på rundformede borde, der følger skorstensmuren runde form.

Carsten Stuhr Hansen og Inger Snoer er i øjeblikket de to eneste aktive frivillige i Flinteovnens Venner. (Foto: Rikke Michael Hansen)

– Stykkerne kommer alle sammen fra bøgetræets ’arme’. Da jeg stod og flækkede dem, var der så mange fine stykker, som jeg ikke nænnede at smide over i bunken med brænde, fortæller Carsten, mens han viser de udtryksfulde og unikke stykker frem.

I stedet blev stykkerne lagt i en bunke og transporteret hjem i privaten, stykke for stykke bag på cyklens bagagebærer. Og hjemme, som er en førstesalslejlighed i de nybyggede lejligheder på Kystvejen i Strøby Egede, er de alle blevet skåret til og har fået overfladerne behandlet med grunder og olie.

– Jeg gjorde det udenfor på min terrasse. Underboen var blevet adviseret og fik også en flaske rødvin, griner Carsten, der også gerne cykler turen fra Strøby Egede til Rødvig og flintovnen.

Hvert træstykke har sin helt egen form og fortælling: Et ligner et svanehoved med næb og øje på en lang elegant hals, et andet en stor fuglevinge, et tredje kunne fint anvendes som en dekorativ frugtskål, og sådan kan man slippe fantasien fri med hvert enkelt stykke træ.

Øverst oppe: Vue over klint, hav, by og havn

Sidste etape går ligeledes af en stejl trætappe, hvor man ender udenfor, øverst oppe på en udsigtsplatform med 360 graders kig udover Stevns Klint, lystbådehavnen, Rødvig Station mm.

Læs også: Fantastisk udsigt fra toppen af flinteovnen

Foran Flinteovnen har Carsten Stuhr Hansen sørget for tre egetræsborde og adskillige -stubbe til at sidde på. Og på en af ovnens øvrige sider er flere siddestubbekommet til. 25 er der i alt, og alle har de fået navn efter en af de gamle nordiske guder. (Foto: Rikke Michael Hansen)

Læs også: ’Nyt’, 200 år gammelt møblement ved Flintovnen

Flinteovnen er typisk åben i weekenden, hvor man enten kan møde Carsten Stuhr Hansen eller Inger Snoer, der begge er frivillige i flinteovnen og meget gerne fortæller om ovnens historie og de forskellige udstillinger.

Begge passerede de sidste år deres 80. år og er i øjeblikket de eneste frivillige i Flintovnens Venner, som – så vidt det er muligt – hver weekend i sommersæsonen står klar til at vise flintovnen frem.

Skulle man have lyst til at give en hjælpende hånd med formidlingen af en lille flig af Rødvig historie, er man mere end velkommen til at melde sig som frivillig. Bare kig indenfor og hils på, når døren ind til flintovnen er åben.
rmh

Skriv en kommentar