(Last Updated On: 30. juni 2014)

Frederik
Frederik har aldrig interesseret sig særlig meget for spil.
Til gengæld har han et svagt punkt, når det gælder de store landbrugsmaskiner. (Foto: Rikke Michael Hansen).

Allerede som 5-årig etablerede Frederik Pedersen – med egenproduktion og salg af perlearmbånd – den virksomhed, som han i dag driver bare 16 år gammel

BOESTOFTE: På en landejendom lidt uden for Boestofte bor en særdeles selvstændig og målrettet ung mand. Frederik Pedersen hedder han, og i en alder af bare 16 år har han drevet egen virksomhed i flere år. Frederik har en maskinstation, hvor han lejer sin egen arbejdskraft og sine maskiner – en halmpresser, en wrapper og en rive – ud, og så sælger han også små wrapballer med hø og halm.
Forretningsidéen fik han allerede i 9-10 års alderen, hvor han undrende havde spurgt sin far – der er landmand indenfor planteavl og wrapper sin halm i bigballer – hvorfor han ikke solgte hø og halm til hestepiger. Året efter gik Frederik selv så småt i gang med salg af de mindre wrapballer til det lokale hestefolk.
Forretningen driver Frederik uden hjælp fra andre – på nær i forbindelse med fakturaskrivningen, hvor han får hjælp af sin far, for på grund af sin unge alder har Frederik ikke eget CVR nummer. Det håber han snart at få, men behandlingstiden fra Statsamtet – som er der, hvor man skal søge, hvis man ønsker momsregistrering som mindreårig – er langsommelig.

Perler på snor
Vi sidder i køkkenet hjemme på gården, hvor Frederik bor sammen med sine forældre og sin lillesøster. Her har Frederik – på sin egen beskedne måde – fortalt om sin virksomhed og sine fremtidsplaner til Stevnsbladet. Hans far, Stig, er også med ved køkkenbordet, og pludselig udbryder han:
”Nej, du har jo slet ikke hørt, hvordan det egentlig startede”, og så fortæller han historien om, hvordan  hans søn allerede i en meget ung alder begyndte at spare op.
Kun fem år gammel begyndte Frederik nemlig at lave perlearmbånd. Han valgte selv farver, klippede og satte perlerne på snor – det eneste han ikke kunne selv var at binde knuderne, så der måtte hans mor træde til med en hjælpende hånd. Armbåndene opbevarede han i en lille ruminddelt plastikkuffert, hvor de lå sorteret efter farver, og han solgte dem til familien, morens veninder og kolleger for 10,- kroner stykket.
Halvandet år senere var der 3.000 på hans bankkonto, og stille og roligt blev formuen udvidet. Efter sin konfirmation kunne Frederik endelig investere 35.000 kroner i en brugt halmpresse, og så var forretningen i gang.
Frederik har for øvrigt lige købt en ny halmpresser til 250.000 kroner, og i dag har han maskiner for en halv million. Til spørgsmålet om, hvorfor Frederik gerne vil være selvstændig er svaret ganske enkelt, at han synes, at det er spændende at følge noget fra start til slut.

Fremtiden er i Jylland
Selvom sæsonen lige nu er på sit højeste, har Frederik dog haft tid til at afslutte sin 9. klasse fra Store Heddinge skole. Og sommerferie bliver der ikke meget af, for det er nu, at maskinerne skal ud og køre.
Den 1. juli begynder Frederik i praktik hos kvægavler Arno Spijke fra Faxe; han har 400 kvæg og er for øvrigt Frederiks største kunde. Praktikopholdet er en del af uddannelsen som landmand på Landbrugsskolen i Høng, hvor Frederik skal gå de næste 4 år. Selv drømmer Frederik om engang at blive kvægavler i Jylland, hvor han også gerne vil fortsætte med og udbygge sin maskinstation
Og hvorfor så Jylland? Jo, for som Frederik nævner, så er potentialet – med et stort opland og dermed et stort antal potentielle kunder til maskinstationen – væsentligt større i Jylland, end der er her på Stevns.
rmh

Skriv en kommentar