(Last Updated On: 6. juli 2015)

Hvert år sender ungdomsskolen i Stevns kommune et hold af sted på sommertur til udlandet. I år blev 16 unge mennesker fra UngStevns den 28. juni sendt af sted på en elleve dages rundtur i Skotland

(Fotos: Privatfoto)

STEVNS/SKOTLAND: I år har UngStevns sendt 16 unge mennesker på sommertur til Skotland. I løbet af elleve dage bliver de unge introduceret til den skotske historie, kulturen, naturen og en masse nye oplevelser af en helt anderledes karakter, end den de er vant til.
Turen startede den 28. juni, dog ikke med kurs direkte mod Skotland. Den blev i stedet indledt med en natlig køretur til Amsterdam i Holland. Første punkt på menuen var en glimrende kanalrundfart med rig lejlighed til at studere de høje flotte huse med de meget smalle facader ud mod vandet og fortovene, et besøg på markedet på Waterloo Plein samt en lille gåtur på Kaalver Straat – Amsterdams svar på Strøget.
Efter denne appetitvækker gik turen til Ijmuiden, som er den yderste del af Havneanlægget i Amsterdam. Her bordede holdet en DFDS færge med destination Newcastle.
Efter en god nats søvn i fine kahytter ankom holdet tirsdag morgen til Newcastle i det nordøstlige England. Første stop var Lindisfarne, eller Holy Island, som øen kaldes fra gammel tid. Dette sted er stærkt tilknyttet vikingetidens historie. Det var nemlig her, man for første gang hørte om vikingerne. De angreb øens kloster, brændte det ned til grunden og røvede alle skattene. I dag står der stadig nogle rester af den gamle klosterruin. Samtidigt er der bygget en ”ny” kirke, St. Marys Chapel, som hvert år besøges af mange turister.
Midt eftermiddag nåede holdet frem til Edinburgh, hvor alle blev indlogeret på et særdeles beskedent hostel ved Haymarket. Efter aftensmaden var der sightseeing i Edinburghs nye bydel efterfulgt af en god nattesøvn.

Holdet har sendt rejsebrev hjem, og her kan man følge anden etape af turen:

Onsdag den 1. juli blev en rigtig ”daskedag”. Efter morgenmaden på vores særdeles beskedne Hostel gik turen til Edinburghs gamle bydel. Vi startede på Grassmarket, hvor holdet blev introduceret til tidligere tiders grumhed. Vi så mindesmærket for det sted, hvor henrettelsesgalgen stod i gamle dage. Meget passende stod den lige overfor en pub der hed ”The Last Drop”. Det var også her, at man lavede kontant afregning med de grønthandlere, der snød på vægten. Disse fik sømmet deres ene øre fast til en port. Så kunne de lære det.

Den gamle bydel summer af historie og anekdoter. I 1700-tallet blev cirka en tredjedel af den vestlige verdens medicinere uddannet i Edinburgh. Det betød, at der var et stort behov for lig til medicinske studier. Nogle havde faktisk skabt sig en fin levevej ved at grave lig op på kirkegårdene og sælge dem til de medicinske fakulteter. Det medførte, at der på kirkegårdene blev etableret vagttårne. Alle kirkegårde i Edinburgh har den dag i dag vagttårne ved indgangen. Et par gutter ”kompenserede” for dette anslag mod deres levevej ved selv at producere ligene. Men det er en helt anden historie.

Herefter gik holdet op på ”The Royal Mile”. Det er den gade, der starter på The Castle og gå ned til Holyrood House, som er een af den britiske dronnings residenser. Dronningen var faktisk på Holyrood House, hvilket medførte, at vagtskiftet på The Castle foregik med ledsagelse af et stort brassband. Efter et par timers fri leg på denne spændende gade drog holdet til havnebyen Leith, hvor frokosten blev indtaget på stående fod.

En del af eftermiddagen blev tilbragt på Calton Hill, hvor der er en fremragende udsigt over hele Edinburgh. Her kom holdet i kontakt med en lokal banjospiller, som underholdt os med lidt musik. Efter dette var der ikke meget energi tilbage. Så aftenen forløb stille og roligt i området, hvor vores hostel lå.

Torsdag var der opbrud fra vores hostel. Første punkt på dagens menu var besøg på Edinburgh Castle, som er en af denne verdens helt store turistattraktioner. Vi så fangehullerne, de flotte udstillinger, kronjuvelerne, hundekirkegården “Mons Meg” (den største klassiske kanon i verden) mv. Efter dette historiskkulturelle input gik turen nordpå.

Vi gjorde holdt lidt nord for Kingusie, hvor vi overværede træningen af fårehunde. Det var fantastisk, hvad fårehyrden Neil kunne få ud af sine 18 hunde. Med en enkelt lille plasticfløjte kunne han få sine hunde til at styre hele fåreflokken. Efter den flotte opvisning kørte holdet til Aviemore og blev indkvarteret på det lokale hostel. Ren luksus i forhold til hostellet i Edinburgh.

Fredag den 3. juli stod vi op til et forrygende solskinsvejr. Formiddagen blev brugt til en lille højlandsvandring i området omkring Cairn Gorm. Herfra var der en fremragende udsigt ned til Loch Morlich. Efter den klassiske vandring gik turen ned til Loch Morlich, hvor en stor del af holdet viste sig som sande vikinger ved at bade i den iskolde sø. Folket fik dog hurtigt varmen, idet temperaturen havde sneget sig op på 25 grader. Et særsyn på disse kanter.

Turen fortsatte herefter til den berømte Loch Ness sø. Vi så dog ikke meget til det berømte søuhyre. Til gengæld fik vi set det berømte Urquart Casle, som ligger lige overfor byen Drumnadrocht, på vestsiden af Loch Ness. Det var på dette Castle, at MacDonald-klanen huserede i tidligere tider. I dag er der kun ruiner tilbage. Til gengæld har man lavet et super besøgscenter i forbindelse med slotsruinen. Her vises bl.a. en flot film om slottets historie.

Efter det historiske input gik turen til Foty William, hvor holdet blev indlogeret på Ben Nevis youth hostel. Et udmærket hostel – selv om kvaliteten langt fra var på niveau med hostellet i Aviemore. Men der var, hvad der skulle være. Trætheden var efterhånden begyndt at melde sig hos folket, så det blev besluttet at udskyde tidspunktet for morgenvækning dagen efter. En beslutning der ikke mødte nævneværdig modstand…”.

 

Skriv en kommentar