(Last Updated On: 26. marts 2018)

Inde i en blok af bryozokalk er fundet en flot bevaret samling af forstenede ryghvirvler fra en haj, som har endt sine dage i det Stevnske hav for cirka 65 millioner år siden. (Foto: Sten Lennart Jakobsen)

Holtug/Mandehoved: Endnu engang har Stevns Klint bevist sit ry som en unik lokalitet at finde fossiler på.

Amatørgeolog Mette Hofstedt fandt i sommeren 2015 en blok bryozokalk på stranden mellem Holtug og Mandehoved ved Stevns Klint. Der stak lidt af en ryghvirvel fra en haj ud af blokken. Funden blev fragtet hjem, da Mette Hofstedt havde planer om at præparere lidt på blokken for at se, om der skulle være flere knogler inde i den.

Det er imidlertid først nu, at amatørgeologen har fundet tid til at gøre alvor af planerne, men så blev hun til gengæld også glædeligt overrasket. For der var ikke kun én ryghvirvel i blokken men hele seks hvirvler, som lå pænt ved siden af hinanden.

Ud fra størrelsen på ryghvirvlerne ser det ud til at have været en rimelig stor haj, med en kropslængde på mellem 4 og 6 meter.

Yderst sjældent fund

– Af finde ryghvirvler fra hajer er i det hele taget meget sjældent. Det skyldes at hajers knogler så at sige kun består af brusk, og derfor rådner de som regel hurtigt væk, længe inden de kan nå at blive begravet og forstene. Men en sjælden gang imellem, så finder man altså ryghvirvler fra hajer bevaret, oplyser museumsinspektør på Geomuseum Faxe, Jesper Milàn.

– Det er altid glædeligt, når så flotte fund bliver gjort. Jeg håber, at det kan give endnu flere amatørgeologer blod på tanden til at gå på jagt i de nedskredne blokke på stranden langs klinten. Jo flere af sådanne unikke fund der gøres, jo mere imponerende udstilling kan vi lave, når det nye Verdensarvsbesøgscenter i Boesdal bliver en realitet.

Fundet er nu sendt ind til Danekræ-udvalget i Danmark, hvor det skal vurderes af en fransk ekspert i fossile hajer.

 

Skriv en kommentar