(Last Updated On: 28. juli 2020)

Ejeren har en ligeså spændende baggrund som menukortet i Ugarit

Af Klaus Slavensky

Noahf Barazi har baggrund i både skibsfart og mellemøstligt køkken, og siden 2019 hygget om gæsterne ved Rødvig Havn. (Foto: Klaus Slavensky)

Rødvig: Noahf Barazi er indehaver af restaurant Ugarit i Rødvig, og da både hans og restaurantens navn er historisk forbundet med havet, så er beliggenheden, i toppen af Maritime Center ved havnekajen, helt perfekt.

Specialiteter og kolde øl

Det lille stykke danske mellemøsten har åbent fra maj til august, og selv om forårets corona-krise forsinkede åbningen, så bænker ganske mange spisende gæster stedet, som foruden håndsprit ombord, også har fået spiritusbevilling, så der kan serveres kolde øl og deslige til maden.

– Det vi sælger mest af er fish and chips, shawerma og falafel, fortæller Noahf Barazi.

Menukortet er desuden beriget af italienske retter som fettuccine, og så specialiteter fra Syrien som f.eks. kibbeh og touchka, som er henholdsvis fyldte bulgur- og kødruller og lammesandwich.

Har prøvet lidt af hvert

Noahf Barazi kom til Danmark som syrisk flygtning i 2015, og han har en bred faglig og sproglig erhvervsbaggrund, og arbejdede først hos Siemens.

– Jeg er uddannet computerprogrammør og arbejdede for Mærsk to år i Syrien, oplyser han, som samtidig var selvstændig shippingagent.

– Jeg har altid har flere forskellige job, og jeg bliver ikke træt. Det er mit liv. Hvis jeg stoppede med at arbejde, så døde jeg, siger han med et langt smil, der måske rækker præcis så langt tilbage i historien, at det når til hans familiære baggrund af fønikere.

Fønikernes historie

Og undskyld den følgende korte historiske tekst, men fønikerne havde deres hovedstad, Ugarit, i det nuværende nordvestlige Syrien, men de føniske kolonier strakte sig over datidens Spanien, Nordafrika og store dele af Mellemøsten.

Faktisk stammer både det græske og latinske alfabet fra fønikerne, som var dygtige handelsfolk, der bl.a. udviklede farven purpur, og hvis man nu tænker på myterne om fugl Fønix og Karthago, så er det ganske rigtigt en del af fønikernes stolte historie.

En historie som Barazi hædrer ved at tilegne sin restaurant navn, som dækker over en driftiet Ugarit, som dækker over en maritim handelskultur, som spredte sig over Middelhavet fra 1.550 f.Kr.

Familie af kokke

Noahf Barazi bor i Store Heddinge, og når restauranten er vinterlukket arbejder han som bådebygger i Rødvig. Men hvorfra kommer interessen for mad?

– Min familie har haft restauranter i både Istanbul, Damaskus og Dubai, så jeg har som dreng og ung lært at lave mad, fortæller han og tilføjer: Men det er min kone, som laver brownies til kaffen.

Barfazi har meget at fortælle, men går lidt i stå da han bliver spurgt om sin alder.

– Jeg ved det ikke rigtigt. Men det var i slutningen af borgerkrigen i Libanon og to somre efter massakrerne i Sabra og Shatila, svarer han med endnu et smil.

I fællesskab finder vi ud af at angrebet på de palæstinensiske flygtningelejre var i 1982, så hans fødeår må være 1984. Altså 36 år, og det håber han også at restaurant Ugarit bliver.

Skriv en kommentar