(Last Updated On: 10. november 2021)

Ved kommunalvalget i Stevns Kommune, opstiller i alt 10 partier og 75 kandidater, som du kan stemme på

Stevns: I starten af oktober kom den samlede liste med kandidater til kommunalvalget i Stevns kommune, der finder sted på tirsdag den 16. november.

Se her opslaget fra denne uges avis med oversigten over de 75 kandidater, som du kan stemme på til kommunalvalget:

I år vil det være muligt at sætte sit kryds ud for 10 forskellige partier.

Ønsker man i stedet at afgive en personlig stemme, så er der 75 mulige kandidater at sætte sit kryds ud for. Det er 17 færre kandidater end ved sidste kommunalvalg i 2017, hvor der var 92 kandidater.

Flest kandidater har Venstre med i alt 14 kandidater. Dernæst følger Nyt Stevns med 11 kandidater. To partier, Socialdemokratiet og Enhedslisten, har hver 10 kandidater, mens Det Konservative

Folkeparti har 7 kandidater op deres liste. Socialistisk Folkeparti og Radikale har begge 6 kandidater, som man kan stemme personligt på, mens Dansk Folkeparti i år stiller med 5 kandidater.

Partierne Nye Borgerlige og Liberal Alliance har begge tre kandidater til valget.

75 kandidater stiller op

Der kan til kommunalvalget stemmes på i alt 75 kandidater (tallene i parentes er antallet af kandidater i 2021)

 • A – Socialdemokratiet: 10 (15)
 • B – Radikale Venstre: 6 (6)
 • C – Det Konservative Folkeparti: 7 (8)
 • D – Nye Borgerlige: 3 (0)
 • F – Socialistisk Folkeparti: 6 (4)
 • I – Liberal Alliance: 3 (5)
 • N – Nyt Stevns: 11 (17)
 • O – Dansk Folkeparti: 5 (6)
 • V – Venstre: 14 (18)
 • Ø – Enhedslisten: 10 (9)
 • Total: 75 kandidater (92)

Opstillingsformer: Listeopstillet eller sideordnet

Til kommunalvalget kan partierne og listerne opstille deres kandidater på to måder: ’sideordnet’ eller på ’partiliste’.

Ved en sideordnet opstilling er de personlige stemmer afgørende. Den kandidat i et parti, som får flest stemmer, er den første til at opnå en plads i kommunalbestyrelsen, kandidaten med næstflest stemmer, vil være den næste, som får plads i kommunalbestyrelsen, hvis partiet har fået stemmer nok til to pladser, og så fremdeles.

Partiliste er til gengæld en måde at opstille kandidaterne på, så partiet selv har indflydelse på, hvilke kandidater, der bliver valgt ind. Ved partiliste tilsidesættes i høj grad den personlige stemmefordeling, hvis den er anderledes end opstillingsrækkefølgen. Ved denne opstillingsform får partiets spidskandidat ikke kun sine egne personlige stemmer, men også alle de stemmer, der er givet til partiet. Når spidskandidaten har fået stemmer nok til et mandat, gives partiets øvrige stemmer videre til nummer til på partilisten, og så videre.

Inde på Stevns Kommunes hjemmeside kan man se alle opstillingslisterne. Står der tal foran kandidaternes navne, så opstiller partiet som partiliste, og står der blot et navn, er listen sideordnet. I Stevns Kommune opstiller Enhedslisten og Dansk Folkeparti med partiliste. De øvrige 8 partier opstiller alle sideordnet.

Valgforbund

Der er indgået følgende valgforbund:

 • Det Konservative Folkeparti, Nye Borgerlige, Liberal Alliance, Nyt Stevns, Dansk Folkeparti og Venstre
 • Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten

Et valgforbund er, når to eller flere partier går sammen for at undgå stemmespild og sikre, at partier eller lister kan dele sine overskydende stemmer med dem, man er tættest på.

 

Skriv en kommentar