(Last Updated On: 9. marts 2021)

Tre partier danner ’bæredygtigt valgforbund’ og varsler om politisk samarbejde efter valget

Boesdal: Tirsdag eftermiddag i sidste uge blev det første valgforbund op til efterårets kommunalvalg offentliggjort. Her præsenterede Line Krogh Lay fra Radikale Venstre Stevns, Henning Urban Dam fra Socialdemokratiet Stevns og Michael Graakjær fra SF Stevns på et udendørs pressemøde i Boesdal Kalkbrud, at de tre partier har indgået valgforbund med tre fælles mærkesager.

Fra venstre er det Henning Urban Dam Nielsen (A), Line Krogh Lay (B) og Michael Graakjær (SF). Lokationen Boesdal Kalkbrud var naturligvis valgt med omtanke af de tre politikere. Med et besøgscenter for verdensarven og Stevns Klint på vej er stedet lige nu og også fremover et vigtigt sted i Stevns Kommune med stort udviklingspotentiale for kommunens erhvervsliv og turisme. (Foto: Rikke Michael Hansen)

– Vi er tre selvstændige partier, som har talt sammen og er enedes om at danne, hvad vi kalder et bæredygtigt valgforbund med tydelig retning og fælles mål, indledte Henning Urban Dam, og han understregede endvidere, at samarbejdet vil fortsætte efter kommunalvalget, der er datosat til tirsdag den 16. november 2021.

Bæredygtig som fællestema

Overskrifterne for de tre fælles hovedemner er hhv. økonomisk bæredygtighed, grøn bæredygtighed samt social bæredygtighed.

Ifølge Line Krogh Lay giver valgforbundet tre udgangspunkter: dels en stærkere repræsentation i kommunalbestyrelsen for de tre partier, dels en fortsættelse af den grønne retning og endelig lægges der op til et bredt samarbejde med flere partier.

– Radikale kan se os selv i dette samarbejde, også efter valget. Der er en stor grad af tillid mellem os i forhold til at arbejde for de tre punkter. Samtidig er det er signal til vælgerne om, at de kan støtte en overordnet linje, og hvis de ikke kan se sig selv i et af partierne, så kan de vælge ét af de to andre, sagde Line Krogh Lay.

– Samarbejdet om især det grønne område er vigtig for SF. Det har tidligere manglet, men dette samarbejde, mener vi, er den bedste måde at sikre en ny retning for Stevns, så vi får det grønne op i gear, sagde Michael Graakjær.

Valgforbundet er både teknisk og politisk, og samarbejdet mellem de tre partier vil således fortsætte efter valgaftenen i november, lover de tre partier. Samtidig understreger de alle, at samarbejdet også gerne må være bredere:

– Vi er interesseret i at samarbejde så bredt som muligt efter valget, selvfølgelig med udgangspunkt i vores tre fælles hovedpunkter, sagde Henning Urban Dam, der tror på et godt kommunalvalg med fremgang for alle tre partier.

Uden Enhedslisten

Ved seneste kommunalvalg i 2017 indgik Radikale og Socialdemokratiet valgforbund med hinanden, mens SF dengang var i valgforbund med Enhedslisten.

– SF har haft en lang snak med Enhedslisten vedrørende vores beslutning om at gå i valgforbund med Radikale og Socialdemokratiet. Vi har lagt vægt på at være med i et bredere samarbejde, og vi havde gerne set, at Enhedslisten også var kommet med i vores valgforbund. Så for vores vedkommende er det ikke et fravalg af Enhedslisten, forklarede Michael Graakjær.

Det har det til gengæld været for Radikale, hvilket Line Krogh Lay ikke lagde skjul på:

– For os ville det være rigtig svært at lægge radikale stemmer til Enhedslisten, men efter valget vil vi som sagt gerne samarbejde bredt, sagde Line Krogh Lay.

De tre partier er til gengæld enige om at invitere Alternativet til forhandlinger om at blive en del af valgforbundet, hvis partiet vælger at stille op til kommunalvalget i Stevns Kommune.

Partierne er også enige om ønsket om et borgmesterskifte efter valget.
rmh

Fælles hovedpunkter:

1. Økonomisk bæredygtighed:

  • Skatten holdes i ro
  • Udvikling af erhverv og turisme
  • Lokale grønne arbejdspladser

2. Grøn bæredygtighed:

  • Mere natur og biodiversitet
  • Vedvarende energi i kommunale ejendomme
  • Klima og klimasikring

3. Social bæredygtighed

  • Lige muligheder for alle
  • Fokus på forebyggelse
  • Understøtte fællesskaber

Skriv en kommentar