(Last Updated On: 4. februar 2020)

Rødvig: Rødvig Vandværk og Stevns Kommune oplyser, at der er påvist en betydelig overskridelse af kim ved 22 °C. Det betyder, at vandets hygiejniske kvalitet ikke er tilfredsstillende og derfor skal koges før brug.

Rødvig Vandværk er i gang med at undersøge, hvor kimene kommer fra.

Der vil blive informeret på Stevns Kommunes hjemmeside og på Rødvig Vandværks hjemmeside, hvad der videre sker. Når kogeanbefalingen ophæves vil det stå på begge hjemmesider.

Hvad er ‘Kimtal ved 22 grader C’?:

  • Kim er naturligt forekommende jord- og vandbakterier m.v., som lever af vandets organiske indhold.
  • Kimtal 22 °C er udtryk for antallet af »kuldeelskende bakterier«.
  • Et højt indhold af kim giver vandet dårlig holdbarhed.
  • Forhøjet indhold af kim kan skyldes vækst i filtre og rentvandsbeholdere, hydroforer mv. Forhøjet indhold af kim kan skyldes utætheder, hvor overfladevand har adgang til vandværksvandet – f.eks. ved boring eller rentvandstank, eller hvis der har været foretaget arbejde, inspektion m.m.
  • De er sjældent sygdomsfremkaldende, men grænseværdien er fastsat under hensyntagen til svage personer.

Kilde: Vandguiden.dk

Kogeanbefaling til forbrugerne:

Vandet skal være kogt inden det anvendes som drikkevand og til madlavning
Det anbefales således, at vandet ikke drikkes i ”rå” tilstand – det vil sige, at vandet skal koges inden indtagelse.

Madlavning

  • Det forurenede drikkevand kan bruges til kogning af kartofler, spaghetti og lignende (hvis vandet ikke afgiver smag, lugt mv. til fødevarerne), idet mikroorganismerne dræbes af kogning.
  • Der forurenede drikkevand må ikke anvendes til skylning af salat eller andre rå grøntsager, som skal spises rå. I stedet kan skylningen foretages med kogt vand.

Personlig hygiejne

  • Vandet vil ofte kunne benyttes til bruse- og karbadning, men man skal være opmærksom på, at børn ikke drikker vandet.
  • Vandet må ikke bruges til tandbørstning. Kogt vand kan anvendes. Proteser og lignende kan ofte renses ved at blive lagt i kogt vand.

Opvask

  • Vandet er ikke egnet til opvask i hånden, brug derfor kogt vand.

Tøjvask

  • Vandet kan anvendes til vask og maskinvask.

Rengøring

  • Vandet kan bruges med almindeligt rengøringsmiddel til gulvvask og lignende, men er ikke egnet til rengøring af køkkenborde – skabe eller lignende – med mindre det har været kogt. Den anvendte rengøringsklud lægges til vask efter brug eller der anvendes en engangsklud, der kasseres efter brug.

Vanding

  • Grønsager, der indtages i rå tilstand, må ikke vandes med det forurenede vand.

Kilde: Stevns Kommune

Skriv en kommentar