(Last Updated On: 8. juni 2018)

Haverne har krævet mere vandværksvand end normalt for maj måned, og det har øget forbruget i år. (Foto: Klaus Slavensky)

Stevns: Rekordvarm maj, usædvanlig solrig, temperatur-amok. Det skorter ikke på superlativer når vejret i maj 2018 skal beskrives.

Græsset er gult, planter kollapser, der er brug for mere vand. Men kan vandværkerne klare det?

Stigning på seks procent

Det tørkeramte Stevns mærker den regnløse sommer. Flere stevnske vandværker oplyser til Stevnsbladet, at vandforbruget er steget markant.

Formand for Strøby Egede Vandværk, Hans Grøn Sørensen, fortæller at der har været et merforbrug på 1.000 kubikmeter vand i maj måned i forhold til samme måned sidste år.

– Det er en stigning på fem-seks procent. Men vi har kapacitet nok, så indtil videre er der ikke noget vandingsforbud på vej, lyder det fra Hans Grøn Sørensen.

Ingen restriktioner på vej

Det samme opleves i Store Heddinge Vandværk, hvor John Bøjlund kan berette om en stigning på hele 4.000 kubikmeter vand.

– Vi leverer normalt 700 kubikmeter vand i døgnet, så det er en stigning, som kan mærkes.

John Bøjlund forklarer, at vandværket har flere boringer, så der er vand nok og ingen restriktioner forude.

Samme melding kommer fra Rødvig Vandværk, hvor Erik Pedersen også kan melde om stor stigning i forbrug, men også at der ikke bliver vandmangel i Rødvig om omegn.

Vand til landbrug

Meldingen fra Haarlev Vandværk bekræfter tendensen.

Her udgør stigningen 500 kubikmeter, hvilket svarer til over to pct., men to-tredjedel af stigningen skyldes et merforbrug hos værkets erhvervskunder som følge af øget produktion.

– Der er forbrug til vanding af husdyr og landmændenes marksprøjtning, idet vi har flere større svinebesætninger, planteavlere og mange små landsteder med heste og lignende som kunder, fortæller driftsleder Henrik Petersen, som til orientering nævner, at en ko f.eks. drikker ca. 100 liter vand i døgnet.

sky

 

Skriv en kommentar