(Last Updated On: 24. maj 2022)

Et flertal i Social og Sundhedsudvalget har lagt ideen om at lave varm mad på det enkelte plejecenter ned. Det er for dyrt og kræver for mange ansatte, siger den nye udvalgsformand.

Ifølge en brugertilfredshedsundersøgelse er de ældre på kommunens plejecentre godt tilfreds med den opvarmede mad, som de får fra kommunens centralkøkken. Alt tyder nu på, at ordningen fortsætter.

Af Henrik Fisker

Stevns: Et af valgkampens varme emner var ønsket om, at den varme mad til beboerne på kommunens plejecentre skulle laves ude på det enkelte plejecenter. Men den ide bliver nu lagt ned af et flertal i Social og Sundhedsudvalget (SSU). Fire medlemmer fra Socialdemokratiet, Venstre og Enhedslisten ønsker ikke, at der skal arbejdes videre med den model, mens løsgænger Martin Henriksen var ene om at stemme imod.

Udvalget havde forud for mødet fået tre alternative modeller at vælge mellem. etablering af produktionskøkkener på alle kommunens plejecentre, etablering af leve- og bomiljøer med køkken i alle boenheder på kommunens plejecentre eller etablering af et produktionskøkken på det kommende plejecenter Solhaven i Store Heddinge som et pilotprojekt.

Et flertal valgte altså at sige nej til alle tre modeller og fortsat lade kommunens centralkøkken på Hotherhaven levere mad til opvarmning på de enkelte plejecentre.

Fantastisk mad

– Vi har fået en brugertilfredsundersøgelse, der viser, at de fleste af brugerne synes, at de får fantastisk mad. Når vi hertil lægger, at centralkøkkenet har specialiseret viden om sund og næringsholdig mad, bl.a. med ansættelse af diætister, kan vi ikke se, at det tjener noget formål at flytte produktionen ud på det enkelte plejecenter, siger Tim Christensen, der er nyvalgt midlertidig formand for SSU.

Han lægger desuden vægt på, at flere plejecentre selv bager boller og tilbereder den varme mad inden servering:

– Det er også min vision, at maden skal være så lækker som muligt. Men det får beboerne allerede i dag, og dermed mener jeg faktisk, at argumentet om, at duften af frisklavet mad på det enkelte plejecenter øger appetitten, er faldet bort. For allerede i dag kan man dufte, når maden varmes op – også selv om den er tilberedt i Centralkøkkenet, siger han.

Pris: Mindst ni millioner

Hertil kommer den økonomiske overvejelse.

– Vi fik forelagt beregninger, der viser, at det minimum koster ni millioner kroner at etablere produktionskøkkener ude på plejecentrene. Men det værste er, at vi formentlig slet ikke har personale nok til at bemande så mange køkkener. Tallene på landsplan siger, at vi i de kommende år kommer til at mangle 57.000 ansatte i plejesektoren samtidig med, at der bliver 80.000 nye ældre, der skal bo på plejecenter. Her på Stevns har vi rigeligt med problemer med at fastholde og rekruttere personale i plejesektoren i forvejen og har ikke brug for flere ubesatte stillinger, siger Tim Christensen.

Underlig måde

Martin Henriksen stemte i udvalget for modellen med at etablere et køkken i alle leve- og bomiljøer. Han konstaterer med ærgrelse, at han blev stemt ned.

– Det er en underlig måde at lave politik på. I valgkampen lovede man at regne på forslaget, og når så vi skal til at vælge mellem forskellige modeller, vil man pludselig ikke være med til noget af det. Jeg synes, at det viser, at flertallet har holdt en masse mennesker hen med snak, og at partierne har været imod fra starten, men ikke turde sige det højt, fordi der var valgkamp. Det havde været mere fair at melde ud på forhånd, at de var imod forslaget om frisklavet, varm mad til de ældre, siger Martin Henriksen.

Skriv en kommentar