(Last Updated On: 16. august 2022)

Håndboldikonet Lasse Svan fik – helt bogstaveligt – en meget varm velkomst, da han lørdag eftermiddag modtog folkets hyldest ved et festligt arrangement i Stevnshallen tæt på, hvor eventyret begyndte.

Af Henrik Fisker

Se billederne fra den store håndboldfest for Lasse Svan i Stevnshallen. (Fotos: Jens Wollesen)

 

Store Heddinge: – Jeg er sindssygt glad for at være tilbage! Det er jo fuldstændigt vanvittigt. Dagen i dag har bundet en fin sløjfe på en lang karriere!

Sådan sagde en tydeligt rørt Lasse Svan, da han lørdag eftermiddag til sidst fik ordet for at afslutte fejringen af sig selv i Stevnshallen. Her var flere hundrede tilskuere trods hedebølgen gået indenfor til Stevns Kommunes officielle fejring af håndboldikonet, der startede sin karriere i Sierslev Håndboldklub.

Dagen blev indledt med varm velkomst – helt bogstaveligt – uden for den nye Stevnshal, hvor kultur mv.-udvalgsformand Bjarne Nielsen (V) ramte hovedet på sømmet, da han indledte med ordene: “Velkommen hjem, Lasse”.

For det var netop her, at det hele startede, som Lasse Svan senere formulerede det:

– Vi var jo bare nogle tynde drenge, der løb rundt og havde det sjovt. Det handlede slet ikke om elitehold. Men de værdier, som var i Sierslev Håndboldklub, er jeg sikker på, har været med til at forme nogle rigtigt dejlige drenge.

Det var så i den gamle Stevnshal, som snart forsvinder fra Jordens overflade, og derfor blev den kvadratiske flise med Lasse Svans navn, som han selv fik lov at afsløre, også lagt ned og muret fast ved den nye hal, så alle kan mindes byens berømte søn, når de tager til træning eller kamp.

Tre hold på banen

Lørdagens fejring omfattede ikke mindst en showkamp, hvor hele tre hold spillede mod hinanden. De hvide trøjer bestod af et All Stars-seniorhold, hvor gamle Sierslev-spillere som Poul Henriksen, Ole Sørensen, John Brok-Jørgensen og Morten Billstrøm kom på banen – dog blot for en kort bemærkning.

Da de tre minutters spilletid for old boys-spillerne var udløbet, greb Poul Henriksen mikrofonen og udtrykte på spillernes vegne, at det havde været en stor ære at få lov til at spille sammen med Lasse Svan, som siden sin tid i Sierslev Håndboldklub havde opnået så mange sportslige bedrifter.

Resten af tiden spillede to til lejligheden sammensatte hold: de røde og de sorte trøjer mod hinanden.

Lasse Svan spillede selv i sort, og hans hold vandt snævert med blot et enkelt måls føring. Sejren kom dog først efter, at det røde hold havde været foran en stor del af tiden.

Kampen sluttede 18-17, hvoraf Lasse Svan selv eksekverede de seks mål. Men sejren kunne givetvis have været en del større, hvis ikke det havde været for de rødes målmand helt i blåt. Han hed også Lasse – med efternavnet Søby. Han stod en flot kamp og reddede en række af sin navnebrors skud på mål.

Dommeren i kampen hed Steen Hansen, der var så venlig ikke at udvise nogen af spillerne i den to gange 20 minutter lange showkamp. Kampen blev kommenteret af en anden Steen – med efternavnet Nielsen og en lang fortid som både politiker og træner i fodboldens verden.

Du spiller godt, Lasse!

Tilskuerne til kampen repræsenterede alle aldersgrupper, men børnene var uden sammenligning de ivrigste heppere. En af dem var en pige på omkring 10 år, der sad på tilskuerrækkerne og fulgte med. Da Lasse Svan løb forbi lige foran hende, råbte hun til ham:

– Du spiller godt, Lasse!

Det var jo ikke løgn, men højdepunktet for pigen blev, da hendes idol besvarede hendes tilråb med et smil og en opadvendt tommefinger. Da var den unge fan tæt på at besvime af fryd og benovelse.

I pausen havde hun og andre børn mulighed for at score på mål, hvor landsholdets målmand Niklas Landin havde taget plads – dog kun som en fotostat i naturlig størrelse. Præstationerne blev siden belønnet i form af sponsorpræmier, som Lasse Svan personligt overrakte til de heldige vindere.

Garanti for spænding

Og mens de kommunale pølser blev fortæret i hallen, blev dagen afsluttet med taler. Først var det borgmester Henning Urban Dam, der lidt overraskende for ham selv blev introduceret med en fanfare.

– I dag fejrer vi én af vores egne, indledte borgmesteren, som derefter beskrev sin egen families oplevelser med at følge håndboldherrernes bedrifter foran tv-skærmen. Specielt huskede han de “sindsoprivende spændende” scener under VM i 2021, da Lasse Svan med stor præcision sikrede Danmark sejren i en straffekastkonkurrence og dermed banede vejen for at genvinde VM-titlen.

– Du var været garanti for en spænding hjemme i stuerne, som jeg kommer til at savne. På Stevns er vi både stolte af dig, men vi er også stolte af vores håndboldklub og vores frivillige. Du har været en kæmpeinspiration for os allesammen, sagde Henning Urban Dam.

Tilsvarende roser kom fra den nuværende formand for Sierslev Håndboldklub: Mads Rudbøl, som ikke selv har kendt Lasse Svan, da han selv er flyttet til Stevns efter, at Lasse Svan flyttede væk.

– Men alligevel ved jeg, at du er en del af vores dna. Der går altid gode historier om Lasse og hans træner: Claus Hansen. Du har aldrig glemt dine rødder og husker altid at sende præmier, hilsener og videoer til sin gamle klub. Det vil vi gerne sige tak for, sagde Mads Rudbøl.

Østersø Cup

Lasse Svan rundede talerne af med at takke alle fremmødte for opbakningen – ikke bare sine gamle klubkammerater, men også og især hans familie, som så trofast har bakket ham op gennem hele karrieren.

– Som jeg står her, var ét af højdepunkterne, når hele Sierslev drog til Bornholm for at deltage i Østersø Cup og boede på den lokale skole. Tænk – den cup fik vi sateme med hjem hele to gange. Det var virkelig stort for os, sagde Lasse Svan lige inden, at stemmen knækkede over.

– Nu må jeg snart se at få lært at holde op med at tude, når jeg skal holde en tale, sagde han rørt.

Og så rejste hele hallen sig op og hyldede stjernen med stående ovationer.

Skriv en kommentar