(Last Updated On: 28. april 2015)

Svesken-Verdensarvdag
Borgmester Mogens Haugaard udspørges, konfronteres og interviewes af Adam Holst, DR, på scenen i Snurretoppen. (Foto: Charlotte Skøtt).

– sagde borgmester Mogens Haugaard bl.a. i lørdags i Snurre- toppen, hvor der var lagt op til folkefest

STORE HEDDINGE: Der var god plads i biografsalen – og det var ærgerligt, for det var god mulighed for at blive opdateret om arbejdet på verdensarven, besøgscenteret og fredningen. Der var kun få revner i skydækket over Snurretoppen, da verdensarvdagen nr. 2 blev holdt i lørdags, så de forskellige boder og gæsterne slap for regn. Uden for underholdt bandet ”Burning Water” fra Stevns Musikskole, mens Stevns Amatør Scene stod for det kulturelle bidrag inden for med numre fra deres seneste revy, ”en streg i kridtet”. Et af højdepunkterne på dagen var borgmester Mogens Haugaard, som deltog i ”svesken på disken” – her var borgmesteren i krydsild på scenen i Snuretoppen, hvor han blev udspurgt af tv-vært og journalist, Adam Holm, der bl.a. er kendt fra »Deadline« på DR2.

Besøgscenter
I anden runde af svesken på disken, havde borgerne i salen mulighed for direkte at stille spørgsmål til borgmesteren. Kurt Jacobsen, formand for Snurretoppen, spurgte om der ville være penge til at lave arkitektforslag til et center i Højerup og et center i Boesdal, mens Claus Ravn fra Borgerforeningen i Højerup mente, at borgmesteren løb af pladsen, hvis centeret skulle placeres i Boesdal. ”Vi i Borgerforeningen har gjort et kæmpe arbejde med at overbevise og tale med borgere i Højerup, fordi der fra politisk side først var meldt ud, at centeret skulle ligge her”, påpegede Claus Ravn. Borgmester Mogens Haugaard mente ikke, at der ville være fondspenge til to forskellige arkitektforslag, og hen-vendt til Claus Ravn svarede borgmesteren, at trafikken til Højerup er en udfordring. ”Vi aner ikke, om der kommer 120 eller 300 biler. Vi er usikre på, hvor stort det bliver. Boesdals volume er større og her kan vi blive ved med at bygge på – og så er det tæt på vandet. Desuden er den bedste måde, at se Stevns Klint og fiskeleret på, at sejle langs Klinten. Højerup har i forvejen en helt særlig formidling og et unikt kulturmiljø, vi skal bevare: kirken, det dramatiske fald af kirkens kor, traktørstedet, mindelunden osv.”, anførte Mogens Haugaard blandt andet. Borgmesteren tilkendegav også i Snurretoppen, at han synes Stevns Museum i Højerup er i så ringe forfatning, at det skal rives ned. ”Mit bud er i stedet, at der bliver bygget et lækkert vandrerhjem, så vi kan få flere overnatningssteder på Stevns”, understregede han.

Klapsalver
Wagn Nielsen, borger i Store Heddinge, var betænkelig ved nogle af borgmesterens udmeldinger og sprogbrug. ”Det virker, som om beslutningen er taget. Du siger ”jeg synes og jeg tror” – det kan man da ikke basere sine begrundelser på, påpegede Vagn Nielsen, og høstede dermed klapsalver, som den eneste udspørger i de to runder af ”Svesken på disken”, hvor borgmesteren blev interviewet og udspurgt om verdensarven.

Fredning
Et andet stort spørgsmål er også om fredning. Frank Elmer, Holtug, og medlem af den frivillige lodsejergruppe langs Trampestien, spurgte bl.a. borgmesteren, om han og kommunalbestyrelsen ville have stemt anderledes, hvis til en fredning i januar, hvis han havde været bedre oplyst om konsekvenserne. ”Vi er alle på rådhuset blevet klogere. Så jeg havde stemt anderledes”, indrømmede borgmesteren.

En god anledning
De fleste som deltog havde relationer til foreninger eller en finger med i lokalpolitik. Stevnsbladet overhørte dog en samtale mellem to borgere ved livsnyder og bonderøv Jens Hansens madbod, hvor man bl.a. kunne købe en borg-mesterburger til 30 kr. – med bøfkød fra Haugaard: ”Jeg fik nye informationer om verdensarven og om status på projektet. Det var en del ting, jeg ikke vidste i forvejen. Så jeg synes dagen er god anledning til at få mere at vide om verdensarven”, sagde borgeren til en anden borger i køen foran madboden.

Dokumentarfilm
Arrangørerne, Udviklingsgruppen, havde på forhånd meddelt, at interessen for at deltage ville være stor, og derfor blev hele arrangementet streamet og bl.a. kunne ses på skærm i Tinghuset eller via internettet på derhjemme. Desuden blev verdensarvdagen filmet og materialet bruges til en dokumentarfilm, som lægges på nettet på et senere tidspunkt. Kommunalbestyrelsen stemmer på førstkommende møde den 30. april om, hvorvidt Stevns Kommune skal indgive ansøgning om at blive en ud af 10 ansøgere, der kan få dispensation for 300 meter strandbeskyttelseslinien, så et verdensarvs besøgscenter eventuelt kan placeres i Boesdal. cs

Børn-Verdensarvdag

Grundet vejret var Østsjællands Museums geolog, Ane Elise Schrøder, i aktion i Røde Kors butikken på Algade, hvor hun tilbød børneaktiviteter om dinosaurer og verdensarv. (Foto: Charlotte Skøtt).

Elmer-Verdensarvdagbred

Frank Elmer, Holtug og medlem af lodsejergruppen for trampestien, stemte også – med et smil – om fredning af Stevns Klint og om, hvor besøgscenteret skal ligge. De samlede stemmerne, i form af røde poletter lagt i de forskelli-ge rum, viste 159 stemte for en fredning mens 36 stemte nej. 167 stemte for et besøgscenter i Højerup, 109 for et besøgscenter i Boesdal og 36 for et besøgscenter begge steder. Det skal oplyses, at nogle så sit snit til at præge afstemningen ved at lægge flere poletter i samme rum – for antallet af poletter oversteg antallet af deltagere på verdensarvdagen. (Foto: Charlotte Skøtt).

 

Skriv en kommentar