(Last Updated On: 1. juli 2020)

Arkivfoto af den gule Stevnsbussen. I år har bussen fået navnet Klintebussen.dk og er hvid. Bussen kørte ud på de første ture langs Stevns Klint i går, mandag den 29. juni. (Arkivfoto: Stevns Kommune)

Politik: Et dagsordenpunkt om noget så fredeligt som en turistbus endte i en skarp debat om principper, på kommunalbestyrelsesmødet onsdag den 24. juni.

Debatten genlød af udbrud som: Ærgerlig diskussion. Slag i bolledejen. Ubehagelig. Urimelig mistænkeliggørelse. Tomme tønder der buldrer. Det er pinligt. Hives ned i sølet. Det er forkasteligt.

Bus fra 29. juni til 30. august

Det startede ellers stilfærdigt med at et lukket punkt på dagsordenen om frigivelse af anlægsbevilling til en turistbus, blev flyttet til den åbne dagsorden.

Men før debatten startede forlod Venstres medlem, Bjarne Nielsen, salen, idet han som vognmand og indehaver af Strøby Turist, var med i udbuddet af denne kommunale opgave.

Sommeren er over os, og det var begrundelsen for at borgmesteren før kommunalbestyrelsesmødet havde truffet en formandsbeslutning om at frigive et beløb til “Klintebussen”, så forvaltningen kunne lave en aftale med en vognmand, så busdriften kunne iværksættes så hurtigt som muligt.

Oppositionen for og imod

Partiernes ordførere bakkede op om, at Stevns får den gratis turistbus tilbage, som kørte frem til 2017, og blev sparet væk i 2018. Nu er det muligt at finansiere turistbussen med 450.000 kr. fra det afsatte rådighedsbeløb på 1.000.000 kr. til ’Udvikling Stevns Klint’.

Men da oppositionen fik ordet, begyndte opbakningen at smuldre.

– God idé, men jeg hæfter mig ved, at der sidder et kommunalbestyrelsesmedlem, som har en forhåndsviden om udbuddets vilkår, sagde Mogens Haugaard fra Nyt Stevns.

– DF stemmer mod at bruge så mange penge på to måneder. Det er udemokratisk at det skal jages igennem, lød det fra DF’s Varly Jensen.

Ø: Det er en ommer

Enhedslistens Sejer Folke indledte med at partiet går ind for gratis kollektiv trafik, også en turistbus. Men så bad han om at sagen skulle gå om, på grund af en fejlagtig sagsbehandling.

– Det skyldes dels at en af de som bød på busdriften på forhånd kendte til beløbet fra et lukket møde, og derfor fik en konkurrencefordel. Dels fordi jeg ikke har fået den aktindsigt fra forvaltningen, som jeg har bedt om, lød det bl.a. fra Sejer Folke, som kaldte sagsbehandlingen for uldent og sendte følgende appel:

– Jeg håber på at alle de øvrige medlemmer af kommunalbestyrelsen vil støtte mig I at det er helt forkasteligt, at jeg ikke som kommunalbestyrelsesmedlem får alle dokumenter i en sag, hvor jeg har bedt om sagsindsigt. Det er en meget alvorlig sag, hvis dokumenter bliver holdt hemmelige for de folkevalgte.

Spørgsmål om inhabilitet

Dette medførte en hidsig principiel debat om kommunalbestyrelsesmedlemmernes rettigheder og pligter.

Flere medlemmer af de andre partier kritiserede Sejer Folke for at referere fra lukkede møder, og det var i den forbindelse af der faldt de drøje ord af, som indledte denne artikel.

Der blev også debatteret om lokalpolitikeres habilitet, og flere politikere fandt, at alle medlemmer af en kommunalbestyrelse har ret til at kende alt til sagerne.

Alt efter bogen

Stevnsbladet har spurgt kommunalekspert og forskningschef Roger Buch om det er lovligt at et kommunalbestyrelsesmedlem kan deltage i offentligt udbud, hvis vedkommende ejer en virksomhed, som kan få en indtægt fra kommunen af en opgave/anlægsarbejde?

– Ja, det er helt lovligt. Det modsatte ville jo betyde, at mange selvstændige af den grund ikke ville være kommunalpolitikere, hvilket jo ville være et demokratisk problem, forklarer han og fortsætter:

– Så det kan de sagtens, men må ikke indgå i hverken forberedelsen, drøftelsen eller beslutningen om sagen på grund af deres åbenlyse inhabilitet, lyder det fra Roger Buch.

”Stevnsbussen” vil køre

Et flertal af Socialdemokratiet, Radikale, Konservative, Nyt Stevns og Venstre, med undtagelse af Bjarne Nielsen tog formandens (borgmester Anette Mortensens) beslutning til efterretning.

DF’s Varly Jensen kunne ikke godkende formandsbeslutningen, og Enhedslistens to medlemmer stemte imod på grund af fejlagtig sagsbehandling af sagen, og ønskede at sagen gik om.
Det blev Strøby Turist, som vandt udbuddet om “Klintebussen”.
sky

Skriv en kommentar